Poprvé bez zrcátek. Teplice nasadí pět vozů Scania Citywide LF, je to premiéra i derniéra

Autobusy Scania Citywide LF pro Teplice. Foto: ScaniaAutobusy Scania Citywide LF pro Teplice. Foto: Scania

Žlutomodré Scanie budou jedny z posledních. Výrobce se rozhodl s nízkopodlažními městskými vozy skončit.

Od začátku roku 2024 vyrazí do teplických ulic pět nových nízkopodlažních autobusů Scania Citywide LF. Vozidla budou vůbec prvními městskými autobusy v Česku bez konvenčních zrcátek, která byla nahrazena digitálními kamerami.

Pro Teplice půjde ještě o jednu premiéru. Město od prvního ledna přebírá provoz MHD od současného dopravce Arriva City, na starosti ji bude mít příspěvková organizace Městská doprava Teplice.

Zároveň však jde i o derniéru, tentokrát na straně výrobce Scania. Ten se rozhodl ukončit výrobu celých autobusů, nově bude dodávat jen platformy pro kompletaci v partnerských společnostech. Kompletně nízkopodlažní podvozky pro městské autobusy však už v nabídce nebudou, pokračovat se bude jen se zájezdovými a regionálními modely. Obtížný krok vysvětlilo vedení Scanie v rozhovoru pro Zdopravy.cz v říjnu.

Ukončit výrobu celých autobusů bylo těžké rozhodnutí. Sázíme teď na podvozky a bioplyn, říká vedení Scanie

Nové vozy Scania budou v Teplicích do dodání nových parciálních trolejbusů sloužit jako náhrada trolejbusů, po jejich dodání budou sloužit jako zálohová vozidla.

S novými autobusy se cestující budou moci potkat na většině linek MHD Teplice, s výjimkou linky 110. Žlutomodré Scanie se stanou primárním typem autobusu v naší flotile a doplní tak klasické nebo parciální trolejbusy,“ uvedl ředitel Městské dopravy Teplice František Stožický.

Nadstandardní výbava

Scania dodala do Teplic pětici 11,6 metru dlouhých dvounápravových autobusů Citywide poháněných sedmilitrovým naftovým motorem o výkonu 280 koní. „Výhodou řešení bez klasických zpětných zrcátek je nižší aerodynamický odpor, ale také menší průjezdní profil a lepší přehled řidiče o okolí vozidla,“ vysvětluje manažer prodeje autobusů Scania Lukáš Martinů.

Autobusy nabídnou 27 míst k sezení a 73 k stání, jedno místo pro kočárek, klimatizaci a nástup trojící dvoukřídlých dveří. Vnitřek vozidla je netradičně tónovaný do modré barvy. Nadstandardní výbava pro řidiče zahrnuje mimo jiné Bi-LED světlomety, přisvětlování do zatáček, vyhřívané i chlazené sedadlo řidiče ISRI, elektricky ovládané okno a sluneční roletky.

Mezi asistenční systémy patří nouzové brzdění a systém pro snížení rizika střetu se zranitelnými účastníky dopravy. Kromě standardního informačního systému jsou autobusy vybaveny rovněž systémem pro počítání cestujících a přehledovými kamerami.

Autobusy Scania Citywide nejnovější generace jsou v Česku v provozu také v Břeclavi, Karlových Varech, ve Vrchlabí nebo v rámci PID v okolí Mladé Boleslavi.

Autobusy Scania Citywide LF pro Teplice. Foto: ScaniaDigitální zrcátka Scania Citywide LF. Foto: ScaniaAutobusy Scania Citywide LF pro Teplice. Foto: ScaniaAutobusy Scania Citywide LF pro Teplice. Foto: ScaniaAutobusy Scania Citywide LF pro Teplice. Foto: ScaniaAutobusy Scania Citywide LF pro Teplice. Foto: ScaniaAutobusy Scania Citywide LF pro Teplice. Foto: ScaniaAutobusy Scania Citywide LF pro Teplice. Foto: ScaniaAutobusy Scania Citywide LF pro Teplice. Foto: Scania
Tagy Městská doprava Teplice Scania Scania Citywide LF
12 komentářů