Po MHD i odstavení auta zdarma. V Teplicích je mimo provoz neplánovaně i parkovací systém

Autobusy Scania Citywide LF pro Teplice. Foto: ScaniaAutobusy Scania Citywide LF pro Teplice. Foto: Scania

Odbavovací systém od Mikroelektroniky nekomunikuje s krajským.

Teplice budou vymáhat ztrátu z tržeb za jízdné v městské hromadné dopravě. Od začátku ledna ji začalo provozovat město, všechny vozy jezdí podle řádu, nefunguje ale odbavovací systém. Chyba je na straně dodavatele, který by ji měl napravit v řádu dnů. Za každý den, kdy se lidé nemohou odbavit, dostane firma pokutu zhruba 7000 korun. Bezplatné je neplánovaně v centru lázeňského města parkování. Vítěz výběrového řízení na provozovatele nepodepsal s radnicí smlouvu. Platit se bude znovu od května. Novinářům to dnes řekli zástupci vedení města.

Teplice zavádí nedobrovolně jízdné zdarma v MHD. Pracovník Mikroelektroniky má volno

Vozy MHD před koncem roku technicky připravila na instalaci nového softwaru příspěvková organizace Městská doprava Teplice, která provoz městské dopravy převzala po společnosti Arriva. Software dodala firma Mikroelektronika. „Odbavovací systém je zcela nový, problém je, že nekomunikuje s integrovaným dopravním systémem Ústeckého kraje, do kterého jsme zapojeni. Jízdenky se tisknou, ale chybí na nich potřebné údaje,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Hadwiga (ANO).

Termín zprovoznění nejasný

O tom, že systém nefunguje, se město dozvědělo 29. prosince. „Mohli jsme nechat v provozu starý systém a pak až spustit nový, ale byli jsme ujišťováni, že vše bude připraveno, proto se starý demontoval,“ řekl primátor Jiří Štábl (ANO). Člověk z dodavatelské firmy, který měl software na starosti, byl tou dobou podle radních na dovolené. „Urgujeme věc každý den, nikdo nám zatím nebyl schopný říci, kdy systém bude provozuschopný,“ uvedl Hadwiga.

Podle smlouvy každý den dodavateli naskakuje pokuta a město bude vymáhat ušlou tržbu. Řeší také prodloužení platnosti jízdních kuponů u těch, kteří si je na leden nebo čtvrtletí pořídili. Novinkou odbavovacího systému je možnost uhradit jízdné platební kartou.

Nefunkční je od ledna ve městě také parkovací systém. Vítězná firma nepodepsala s radnicí smlouvu. „Vypsali jsme nové výběrové řízení na provozovatele, teď vypořádáváme námitky. Do konce dubna je tak parkování bezplatné,“ uvedl náměstek primátora Hynek Hanza (ODS). Do centra města jezdí teď kvůli tomu autem i lidé, kteří dosud nechávali vůz doma nebo na kraji města. Doprava tak velmi zhoustla, což se nelíbí hlavně těm, kteří v centru bydlí a nemají kde parkovat.

Od května se počet zpoplatněných parkovacích míst zvýší z dosavadních 500 na 2000. Obyvatelé si budou moct koupit rezidentní kartu.

Tagy Městská doprava Teplice MHD Teplice Mikroelektronika Teplice
12 komentářů