V Teplicích se jezdí měsíc zadarmo MHD, Mikroelektronika slibuje opravu systému do víkendu

Trolejbus v Teplicíchh, ilustrační foto. Pramen: mhdteplice.czTrolejbus v Teplicíchh, ilustrační foto. Pramen: mhdteplice.cz

V Teplicích není funkční ani systém na výběr parkovného.

Ani po měsíci se nepodařilo opravit chyby na odbavovacím systému v MHD v Teplicích. Cestující tak nadále jezdí zdarma. Náměstek primátora Tomáš Hadviga (ANO) dnes ČTK řekl, že dodavatel, firma Mikroelektronika, přislíbil zprovoznění systému na víkend. V provozu není ani vnější a vnitřní vizuální a akustický informační systém. Za každý den, kdy se lidé nemohou odbavit, dostane firma pokutu.

Vozy MHD před koncem roku technicky připravila na instalaci nového softwaru příspěvková organizace Městská doprava Teplice, která provoz městské dopravy převzala po společnosti Arriva. Problémy jsou hlavně kvůli tomu, že software nekomunikuje s integrovaným dopravním systémem Ústeckého kraje, do kterého je teplická MHD zapojená.

My jsme včera (v úterý) měli s dodavatelem jednání, protože už to opravdu potřebujeme řešit. Bylo nám přislíbeno, že o víkendu by to teoreticky mohlo fungovat. Oni jsou si jistí, ale jsem k tomu rezervovaný,“ uvedl Hadviga.

Dodavatel tvrdí, že dostane ve čtvrtek schválení ze strany Krajského úřadu Ústeckého kraje, uvedl náměstek. Vedoucí oddělení dopravní obslužnosti na krajském úřadě Jakub Jeřábek dnes ČTK informoval o tom, že půjde o několikáté jednání s firmou Mikroelektronika a při předešlých nemohl být systém zprovozněn. „Šlo o chybnou komunikaci s kartami, zobrazování nesprávných údajů na jízdenkách, které by pak způsobily, že v dalším spoji by byl cestující považován za černého pasažéra, nebo to neumělo prodat některý typ jízdenek,“ popsal některé problémy vedoucí. Dodal, že firma napravila řadu nedostatků, proto se podle něj může stát, že čtvrteční kolo certifikace bude poslední.

Další problém, který dodavatel musí napravit, je komunikace s informačním systémem ve vozidlech. Na panelech vozidel se nezobrazuje číslo ani konečná stanice. „Vypadá to, že se také nějak posouvají. Doufám, že pokud se spustí placení, tak alespoň i s většinou panelů,“ doplnil Hadviga. U několika trolejbusů nicméně nebudou panely fungovat dál, protože dodavatel čeká na potřebnou součástku.

Město bude lednový provoz vyhodnocovat. Chce zjistit, zda lidé využívají městskou hromadnou dopravu víc, když za ni nemusí platit. Do údajů jim ale zřejmě vstoupí bezplatné parkování v centru lázeňského města. Vítěz výběrového řízení na provozovatele nepodepsal s radnicí smlouvu. Platit se bude znovu od května.

Tagy Městská doprava Teplice Mikroelektronika Teplice
14 komentářů