Podzimní novinky v menu 2023: Pozvání od Leo Expressu a nové menu plné kontrastů

Snídaňový bagel a burrito. Foto: Aleš PetrovskýSnídaňový bagel a burrito. Foto: Aleš Petrovský

Recenze aktuálních palubních menu českých železničních dopravců vyzkoušených na vlastní kůži.

Představení sezonních novinek v palubním menu trojice dopravců (RegioJet, LEO Express a České dráhy) se na serveru Zdopravy.cz objevuje s jistou pravidelností. Nejinak tomu bude i letošní podzim, kdy Aleš Petrovský vyrazil otestovat, co se v nabídce cateringu na českých kolejích objevilo nového.

Dopravce Leo Express zveřejnil na sociální síti Facebook příspěvek, který měl lákat cestující na nové podzimní menu v černých vlacích, 25. září. Až do tohoto víkendu se však na této sociální síti neobjevil žádný další příspěvek, který by například ukázal reálnou podobu menu ve vlaku či se snažil novinky připomenout dalším cestujícím.

Škoda. Ve stejný den na mém profilu sociální sítě X přistála zajímavá zpráva od oficiálního profilu Leo Express, ve které mě zvou na degustaci palubního menu. Ovšem přímo ve vlaku, v reálném provozu a dle vlastního výběru. Proč ne, představení menu trochu jinak. Pamatuji si, jak podobné akce dělalo i JLV s „novou gastronomií“ pro České dráhy. To už bude let.

Ale zpět k LE. Nabídku jsem rád přijal, ocenil odvahu, ale upozornil, že recenze bude upřímná a kritická tak, jak mám ve zvyku. Bohužel jsem netušil, jak moc pravdivá má slova budou.

Podobně jako u RegioJetu jsem si vybral i u Leo Expressu dva spoje. Jeden z Prahy a druhý ze Zábřehu na Moravě.

Netradiční překážkou při příchodu na nástupiště 1b, ze kterého černé vlaky odjíždějí se železnou platností, byly bagety. Přepravky s bagetami byly rozestavěné po celé šířce nástupiště, až to skoro vypadalo, že se na peroně natáčí další mistrovský kousek známého iluzionisty, a až se přepravky odstraní, tak vlak bude pryč. Nejednalo se tak o nejpříjemnější přístup k vlaku. Nicméně dle obalů se nejednalo o bagety pro Leo Express.

Přístup na nástupiště 1b. Foto: Aleš Petrovský

Souprava na tom byla s vnější čistotou o kus lépe než soupravy žlutých vlaků. U vstupu mě uvítal vedoucí kabiny Jiří, a pokud se nepletu, tak jsem ho vídal na palubách LE již kdysi dávno a jeho výkon v rámci obsluhy býval velmi profesionální.

Praskliny a nábor k policii

Usadil jsem se na místo v business třídě a zrak mně padl na interiérové závady, které si dokonce pamatuji i z minulých cest. Popraskaná zadní skořepina sedačky a když se cestující na sedadle před vámi opřel, tak se vám na nohy sklopil stolek.

Stav sedaček. Foto: Aleš PetrovskýStav sedaček. Foto: Aleš Petrovský

Během jízdy také nepříjemně drnčela zavazadlová police. Poměrně negativně mě v business třídě zarazily visačky s náborovou reklamou na rozšíření řad Policie ČR. Myslím si, že ve vyšších třídách je třeba volit jiné formy takové propagace než právě tyto.

Po rozjezdu začal vedoucí kabiny ihned s úvodním servisem, při kterém bylo možné si objednat z menu. Pan Jiří podával excelentní výkon, při kterém prokázal, že zná menu, a dokonce jej má z větší části i ochutnané, proto mohl doporučit produkty i z vlastní zkušenosti. Podobně kvalitní přístup měl u všech cestujících, a díky němu to ve vlaku vypadalo spíše jako v letadle.

Abych vyzkoušel dva doporučované produkty, tak jsem si objednal snídaňové burrito a bagel s omeletou a slaninou. Během cesty jsme též dostali zdarma křupavé tyčinky v rámci ochutnávkové akce (sampling).

Před koncem jsem si objednal ještě čaj s ořechovo-karamelovou tartaletkou. Bohužel jsem nestačil žasnout, že na jeden čaj se spotřebují tři kelímky (dva kelímky na horkou vodu a jeden na doplňky). Zajímavostí také bylo, že už v Ústí nad Orlicí byly některé produkty vyprodány.

Černá skryje špínu

Souprava pro cestu zpět již byla o něco špinavější. Leo Express má výhodu, že s černou soupravou není špína tolik vidět, ale stačí přijít blíž po zastavení a už vidíte malůvky na skříni prstem ve špíně. Pro cestu ze Zábřehu jsem zvolil třídu Economy Plus, se kterou jsem ještě neměl tu čest jet. Podobně jako u business třídy i tady byl připraven vozík s širokým výběrem denního tisku.

Stevard opět ihned provedl úvodní servis a já si objednal staročeskou bramboračku a hovězí líčka s kaší. Líčka bohužel už nebyla k dispozici, tak jsem si místo nich vybral zvěřinový guláš. Během chvilky stevard přinesl polévku, a po jejím snězení i hlavní jídlo.

Během mezizastávkového úseku se slezla celá posádka u první kuchyňky. Někdo byl na mobilu, jiný kolega seděl na místě pro cestující, kde si nabíjel mobil, další stevard si ohřál jídlo a obědval opřený v polosedu na přechodové části jednotky. Tohle je špatně, ať už bude v diskuzi nadávat kdo chce jak chce.

Chápu, že posádka potřebuje zázemí, které v LE jednotce nemá, ale možná by stálo za úvahu předělit závěsem vlakové „galley“ od economy třídy podobně jako v letadle, ponechat první toaletu převážně pro premium a business class a během takového odpočinku, který posádka čerpá ve směně, by si jednoduše zatáhli závěs. Vždyť i pro samotnou posádku bude příjemnější najíst se bez dohledu poloviny vozu cestujících.

Široké menu

Po svačině posádky stevard opět roznášel vzorek tyčinek zdarma. Já si pak objednal na ochutnání ještě bánh mì bagetu, pastrami sendvič a škvarkovou briošku, které jsem si ale vzal s sebou, jelikož už bych do sebe nic nedostal. Při objednávce další plechovky coly Dr. Pepper mně stevard oznámil, že je již vyprodaná.

Obměna menu u Leo Express byla značná, v nabídce jídla je přes dvacet nových položek. Otázkou zůstává, zdali je cesta Leo Expressu mít široké menu za cenu zbrojení méně kusů správná. Viditelnou změnou je odklon od produktů značky Cibule, a naopak velké je nově zastoupení produktů Perfect Canteen (Perfect Chefs) a Foodway Catering.

Vyzkoušené občerstvení z palubního menu

Pro větší přehlednost uvádím testované občerstvení během obou cest i s hodnocením pohromadě.

Snídaňové burrito – tortilla s míchanými vejci, fazole v tomatě, hash brown (125 Kč/5,30 eura)
Teplá snídaně, která sice nezaujme na první pohled, ale v chuti není vůbec špatná. Tortilla s míchanými vajíčky a čedarem byla trochu nudná, chyběl v ní nějaký chuťově zajímavější element, například šunka či při zachování vege varianty třeba cibulka. Hash brown byl naprosto v pořádku a fazole v rajčatové omáčce chutnaly taktéž dobře. Suma sumárum se jedná o dobré snídaňové combo od Perfect Chefs, které mohu doporučit.

Snídaňový bagel a burrito. Foto: Aleš Petrovský

Snídaňový bagel a burrito. Foto: Aleš Petrovský

Bagel s omeletou a slaninou (69 Kč/2,90 eura)
Pravděpodobně nejzásadnější průšvih byl tento bagel. Ačkoliv mně byl v dobré víře doporučený. Tím, že se ohřál v mikrovlnce, tak se z něj stala hrouda mastné hmoty. Ohřátím vaječná frittata uvnitř strašně zhořkla. Opravdu to nebyl příjemný zážitek a znovu bych do tohoto bagelu již nešel. Na štítku jsem ani nenašel pokyny k ohřevu. Otázkou tak zůstává, zdali se vůbec tento produkt od Perfect Canteen k ohřevu hodí.

Po bagelu bylo vše extrémně mastné. Foto: Aleš Petrovský

Po bagelu bylo vše extrémně mastné. Foto: Aleš Petrovský

Staročeská bramboračka (69 Kč/2,9 eura)
Velká porce polévky, která byla poctivá co do obsahu, ale chtěla by lépe dochutit. Složení je parádní bez jakýchkoliv nadbytečných položek – mouka, máslo, brambory, celer, petržel, (opět) celer, česnek, majoránka, kmín, směs lesních hub, sušené hříbky, sůl, pepř. A to je vše. Bohužel, ohřev v mikrovlnce na chuti většinou nepřidá, a proto bych byl v dochucení trochu důraznější. Poměrně by mě také zajímalo, co je krom názvu na polévce staročeského. Určitě vás ale tento produkt od Foodway Cateringu potěší a pochutnáte si. Bohužel je k polívce servírována dřevěná lžíce, se kterou si polévku budete vychutnávat déle, než je zdrávo.

Staročeská bramboračka. Foto: Aleš Petrovský

Staročeská bramboračka. Foto: Aleš Petrovský

Hovězí líčka s bramborovou kaší (179 Kč/7,50 eura)
Bez hodnocení, vyprodáno. A zrovna na líčka jsem se opravdu těšil, protože je to jedno z mých velmi oblíbených jídel.

Zvěřinový guláš s knedlíkem (185 Kč/7,80 eura)
Další z počinů od Foodway Catering, tentokrát v podobě hlavního jídla. A další jídlo, které by chtělo lépe dochutit. Pochvalu má opět přímočaré složení bez přidaných zbytečností. Bohužel je obrovská škoda, že bylo u jídla minimum omáčky, které stačilo na maso a dva knedlíky. Že bude omáčky málo bylo patrné na první pohled po otevření. Jinak maso bylo nádherně měkké a chutné, knedlíky i přes mikrovlnkovou kůru nadýchané. Vše je opět třeba zvládnout dřevěným příborem, ale zde to již není taková tragédie jako u dřevěné lžíce. Celé jídlo je zabaleno v zajímavé papírové variantě plastového obalu. Rozhodně více „omáčky“ a trochu lépe dochutit a bude to jídlo na jedničku s hvězdičkou.

Zvěřinový guláš. Foto: Aleš Petrovský

Zvěřinový guláš. Foto: Aleš Petrovský

Tartaletka s ořechy a karamelem (55 Kč/2,30 eura)
Malý chutný dezertík, ručně vyráběný od privátní značky Rohlíku, Pappudia. Kešu, pekanové ořechy a arašídy v karamelu jsou jistota. Doporučuji.

Přehlídka kelímků pro jeden čaj a tartaletka. Foto: Aleš Petrovský

Přehlídka kelímků pro jeden čaj a tartaletka. Foto: Aleš Petrovský

Mini brioška se škvarkovou pomazánkou, smaženou cibulkou a kyselou okurkou (35 Kč/1,5 eura)
Mini sendvič od Perfect Canteen / Perfect Chefs jako zbylé dva snacky níže. Nadýchaná brioška plná oblíbené kombinace chutí škvarkové pomazánky, smažené cibulky a nakládaček. Dohromady vytváří příjemnou kombinaci chutí „na dvě kousnutí“.

Brioška se škvarkovou pomazánkou. Foto: Aleš Petrovský

Brioška se škvarkovou pomazánkou. Foto: Aleš Petrovský

Bánh mì bageta s trhaným vepřovým, zeleninou, koriandrem a chilli (99 Kč/4,20 eura)
Velmi pěkně dochucené trhané maso s chilli omáčkou, najemno nakrájená zelenina a výrazná chuť koriandru. Jsou většinou dva tábory lidí. Ti, kteří koriandr milují a ti, kterým koriandr chutná jako mýdlo nebo jar v puse. Já koriandr miluji, a tak jsem byl spokojený i s náplní. Bohužel, co rozhodně nebylo na bagetě dobré a chutné je pečivo. Chutnalo nedopečeně a dle složení se má jednat o vícezrnné pečivo se lněným semínkem, o čemž silně pochybuji. Chutnalo zkrátka jako standardní bílá bageta.

Bánh mi bageta a pastrami sendvič. Foto: Aleš Petrovský

Bánh mi bageta a pastrami sendvič. Foto: Aleš Petrovský

Pastrami sandwich s hovězí šunkou v pepři a dijonskou hořčicí (99 Kč/4,20 eura)
Chutná bulka, ve které kraluje hovězí a hořčice. Bohatě naplněná, hezky vypadající. Někoho může odradit cena s přihlédnutím k velikosti. Bohužel, hovězí je aktuálně drahé, a tak se nelze tomuto úplně divit. Určitě ochutnejte.

Kompletní přehled menu najdete na webu Leo Express.

Přístup na nástupiště 1b. Foto: Aleš PetrovskýStav sedaček. Foto: Aleš PetrovskýStav sedaček. Foto: Aleš PetrovskýServírování snídaně v business třídě LE. Foto: Aleš PetrovskýBagel vypadal nehezky už v obalu. Foto: Aleš PetrovskýSnídaňový bagel a burrito. Foto: Aleš PetrovskýPo bagelu bylo vše extrémně mastné. Foto: Aleš PetrovskýPřehlídka kelímků pro jeden čaj a tartaletka. Foto: Aleš PetrovskýČitelnost infopanelů v Zábřehu je již roky tragická. Foto: Aleš PetrovskýStaročeská bramboračka. Foto: Aleš PetrovskýZvěřinový guláš. Foto: Aleš PetrovskýHlavní jídla u LE. Foto: Aleš PetrovskýPodzimní menu LE 2023. Foto: Aleš PetrovskýBánh mi bageta a pastrami sendvič. Foto: Aleš PetrovskýBrioška se škvarkovou pomazánkou. Foto: Aleš PetrovskýVelká nabídka denního tisku. Foto: Aleš Petrovský
Tagy gastronomie na kolejích LEO Express Na vlastní kůži palubní menu
51 komentářů