Oprava průtahu Miličínem na I/3 je z třetiny hotová, práce se přesouvají do centra

Oprava průtahu Miličínem, I/3. Pramen: ŘSDOprava průtahu Miličínem, I/3. Pramen: ŘSD

Miličín zůstal jedinou obcí na trase současné silnice I/3, skrze jejíž centrum prochází neúnosná tranzitní doprava.

Oprava silnice I/3 na průtahu středočeským Miličínem, která zásadně komplikuje provoz na tomto severo-jižním tahu, se přehoupla do druhé třetiny. Začátek rekonstruovaného úseku na příjezdu do města od Prahy už je hotový, práce se přesunuly do centra a na příjezd od Tábora, oznámilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Nového asfaltového povrchu se zatím dočkal zhruba stometrový úsek silnice, která byla navíc na příjezdu od Prahy o metr a půl rozšířena kvůli instalaci vybočovacího ostrůvku. „Jeho smyslem je zajištění větší bezpečnosti silničního provozu, především chodců a celkové zklidnění dopravy,“ uvedl mluvčí ŘSD Jiří Veselý.

Vybočovací ostrůvek vznikne i na opačném konci města. Na průtahu budou zbudovány také dva nové přechody pro chodce a odbočovací pruh v křižovatce s místní komunikací. Dojde také k úpravě systému odvodnění a úpravě chodníků podél silnice.

Provoz Miličínem je veden kyvadlově. V denních hodinách ho usměrňují regulovčíci, v nočních je řízen semafory. Podle posledního sčítání projede těmito místy každý den na 17 000 vozidel, z toho téměř pětinu tvoří nákladní auta. Omezení přitom způsobuje v některých částech dne několikakilometrové kolony. Hotovo má být v listopadu.

Miličín zůstal po loňském otevření obchvatu Olbramovic jedinou obcí na trase současné silnice I/3, skrze jejíž centrum prochází neúnosná tranzitní doprava. Řešením má být dálnice D3, jejíž výstavba se ale neustále oddaluje.

Tagy I/3 Miličín ŘSD
52 komentářů