V Českých Budějovicích otevřeli první část nové spojky ze sídlišť na jih

Nová spojka z českobudějovických sídlišť do Litvínovic. Pramen: Město České BudějoviceNová spojka z českobudějovických sídlišť do Litvínovic. Pramen: Město České Budějovice

Navazující část, která už míří mimo katastr města, bude mít na starost Jihočeský kraj.

Na západním okraji Českých Budějovic se dnes otevřel 640 metrů dlouhý úsek nové spojky mezi ulicemi Branišovská a Na Sádkách. Mimo jiné jde o první úsek silnice, která má po dokončení přímo napojit sídliště Máj a Šumava na Litvínovice a silnici I/3, která míří z Budějovic k jihu.

Význam nového úseku bude ale až do dokončení celé silnice spíše místní. Navazující část, která už míří mimo katastr města, bude mít na starost Jihočeský kraj. Podle hejtmana Martina Kuby by se mohlo začít stavět na přelomu let 2025 a 2026, nejdříve je ale třeba změnit územní plán.

Na dnešní silnici I/3 (po dokončení dálnice se změní na silnici II. třídy) se pak nová spojka napojí v místě kruhového objezdu v Litvínovicích, který by se měl změnit na klasickou stykovou křižovatku. Podél dnes otevřené propojky vede také cyklostezka. Její další úsek by měl v budoucnu napojit Litvínovice na Stromovku.

„Teď stojíme na silnici, která určitě městu uleví i do budoucna. Tady je rozvojové území, kde by mělo vzniknout velké množství bytů, nebojím se ho nazvat skoro novou čtvrtí, kde bude bydlet až 30 000 lidí, proto máme připravené už i autobusové zastávky,“ uvedl náměstek primátorky Petr Maroš.

Náměstek primátorky Lubomír Bureš doplnil, že plánem je napojit sídliště cyklostezkou až na jižní železniční zastávku a přilehlý Jungmannův park. „Líbilo by se mi protáhnout tuto trasu z Máje až na Složiště, k zanádražní komunikaci a napojit se na tu stávající síť, abychom měli i takový cyklistický obchvat městem,“ dodal Bureš.

Tagy České Budějovice I/3 Litvínovická spojka
16 komentářů