Salámová metoda v Miličíně. Kus silnice I/3 uprostřed města zůstal neopraven

I/3, oprava průtahu Miličínem. Pramen: ŘSDI/3, oprava průtahu Miličínem. Pramen: ŘSD

Neopraven zůstal úsek s výtluky. Stavbaři se do Miličína vrátí zřejmě příští rok. V plánu je úprava křižovatky v centru.

Dva a půl měsíce museli řidiči využívající silnici I/3 strpět kyvadlovou dopravu kvůli opravě průtahu středočeského Miličína. Dlouhé kolony s čekáním na desítky minut se táhly na příjezdu do města od Tábora i od Benešova. Omezení z Miličína zmizelo v pondělí, k překvapení mnohých řidičů se ale opravy nedočkal zřejmě nejpoškozenější úsek silnice ve středu města, který „oplývá“ řadou výtluků. Opraveny byly jen úseky na příjezdu a na výjezdu. Na obou koncích Miličína vznikly mimo jiné vybočovací ostrůvky, jejichž smyslem je podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zklidnění dopravy.

Deník Zdopravy.cz požádal ŘSD o vysvětlení, proč nebyl opraven průtah jako celek. Silničáři přitom řidiče nepotěší, omezení se do Miličína vrátí.

„Velmi krátký úsek silnice I/3 průtahu Miličína, přibližně ve středu města, bude zatím lokálně vyspraven. Jde o část komunikace v blízkosti křižovatky u autobusového nádraží silnice I/3 x místní komunikace směr Záhoří x místní komunikace hřbitov x místní komunikace ČS. Aktuálně zvažujeme přestavbu křižovatky tak, aby byla pro všechny účastníky silničního provozu bezpečnější. Zároveň o tom jednáme s městem Miličín. Konečné řešení ale ještě není zcela potvrzeno. Z toho důvodu nebylo možné provést opravu průtahu Miličína a rekonstrukci křižovatky najednou. Předpokládáme, že k úpravě křižovatky by mohlo dojít v příštím roce. Úvaha o přestavbě křižovatky je vyvolaná především dopravním zatížením, které na komunikaci I/3 vzrostlo jen mezi lety 2016 a 2020 (poslední sčítání dopravy) z cca 15 tis. vozidel/den na cca 17 tis,“ sdělil mluvčí ŘSD Jiří Veselý.

Miličín zůstal po loňském otevření obchvatu Olbramovic jedinou obcí na středočeském úseku silnice I/3, skrze jejíž centrum prochází neúnosná tranzitní doprava. Řešením má být dálnice D3, jejíž výstavba se ale neustále oddaluje.

Tagy I/3 Miličín ŘSD
18 komentářů