Jihočeský kraj připravuje stavbu mostu přes Vltavu ze silnice od Č. Krumlova

České Budějovice, Dlouhý most, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářČeské Budějovice, Dlouhý most, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Šlo by o čtvrtý most přes Vltavu v Českých Budějovicích.

Jihočeský kraj připravuje stavbu mostu přes Vltavu, který by měl do jižní části Českých Budějovic přivádět dopravu ze silnice I/3. Jde o silnici, po níž dnes přijíždějí auta od Českého Krumlova a hraničního přechodu s Rakouskem. V budoucnu se změní na silnici II. třídy, bude přitom propojena s novou dálnicí D3. Stavba by mohla začít v roce 2026. ČTK to řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Šlo by o čtvrtý most přes Vltavu v Českých Budějovicích. Nyní musejí vozidla přijíždějící od jihu téměř do centra a vracet se po druhé straně řeky do jižní části města. Nový most by ústil poblíž českobudějovické nemocnice a také u areálu papíren, kde firma Bupak vyrábí kartony z vlnité lepenky.

„Podařilo se nám díky jednání se zástupci společnosti Bupak najít řešení, kdy příjezd na nemocniční parkoviště bude už ulicí Thomayerova. Tím se odvede největší část dopravy, která bude do nemocnice směřovat z druhé strany řeky a nijak už nezatíží zbylý úsek Papírenské ve směru k Lidické ulici. Tento úsek bude také uzavřen pro nákladní dopravu, takže kamiony do průmyslového areálu Bupaku by měly zmizet i z Lidické třídy a už se nemotat přes město,“ řekl hejtman. Součástí bude také úprava křižovatky Lidické a Papírenské.

Tento most a tedy další dopravní propojení přes řeku podle něj Budějovice potřebují. „Protože celá doprava mezi pravým a levým břehem se denně sjíždí na třech mostech a jakákoli nehoda nebo problém na těchto ulicích paralyzují město,“ řekl Kuba.

Most bude jednou z dalších dopravních staveb, které vznikají a umožní tranzitu neprojíždět centrem Českých Budějovic. Nejzásadnější z nich bude obchvat města jako součást dálnice D3, po němž by měla auta jezdit do konce letošního roku. Propojí tak dopravu ve směru od Prahy na Český Krumlov. „Po letech se také podařilo připravit stavbu Severní spojky, která by měla začít v letošním roce. Je klíčová pro převedení tranzitu od Písku a Plzně ještě před městem na dálnici D3,“ dodal Kuba.

Tagy České Budějovice I/3 Jihočeský kraj most přes Vltavu
28 komentářů