Olomouckou dopravu „překope“ uzavírka důležitého průtahu. Objížďka povede i po dálnici D35

Provoz v Olomouci zkomplikuje uzavírka průtahu. Zdroj: ŘSDProvoz v Olomouci zkomplikuje uzavírka průtahu. Zdroj: ŘSD

Kompletní uzavírka umožní rychlé provedení prací, výrazně však zkomplikuje dopravu.

Úplná uzavírka průtahu Olomoucí čeká řidiče od konce září. ŘSD zde opraví silnici I/35 v km 241,6 – 243,7. Objízdná trasa povede i po dálnici D35.

Mezi kilometrem 241,6 a 243,7 silničáři na ulicích Albertova, Foerstrova a Pražská vymění asfalt a zrekonstruují autobusové zastávky. Jízda po více než dvoukilometrovém úseku, kterým denně projede necelých 24 tisíc aut (dle sčítání z roku 2020), by po opravách měla být tišší.

Práce začnou v neděli 24. září a potrvají do 10. listopadu. Komunikace bude uzavřena od sjezdových ramp na ulici Brněnská až po okružní křižovatku u Globusu.

Oprava průtahu Olomoucí, mapa uzavírky s objížďkami. Zdroj: Google MapsMapka opravy průtahu Olomoucí na I/35. Zdroj: ŘSD

„Zákaz vjezdu nahradí obousměrná objízdná trasa viditelně značená po nezpoplatněné části dálnice D35 a Brněnskou ulicí, alternativní průjezd bude také umožněn přes městskou čtvrť Řepčín a obec Křelov-Břuchotín,“ sdělil Miroslav Mazal z týmu komunikace ŘSD.

„Vzhledem k vytíženosti průtahu budou úplné uzavírky křižovatek s příčnými ulicemi omezeny na nejkratší možnou dobu,“ řekl Mazal. Stavební práce jsou rozděleny do několika termínů a úseků. Od 24. září do 5. listopadu bude zcela uzavřena silnice I/35 na ulicích Pražská, Foerstrova a Albertova. V tomto termínu budou průjezdné křižovatky s II/448 tř. Míru, se třídou Svornosti a křižovatka s ulicí Hněvotínská a Štítného.

V období 13. až 22. října bude uzavřena křižovatka s II/448 tř. Míru, průjezdné budou křižovatky s třídou Svornosti a s ulicí Hněvotínská a Štítného. V následujícím týdnu 23. až 29. října se uzavře křižovatka s třídou Svornosti, průjezdné budou křižovatky s II/448 tř. Míru a s ulicí Hněvotínská a Štítného.

Od 30. října do 5. listopadu čeká uzavírka křižovatku s ulicí Hněvotínská a Štítného, průjezdné budou naopak křižovatky s II/448 tř. Míru a s třídou Svornosti. V posledním týdnu oprav, 6. až 10. listopadu bude zcela uzavřena výjezdová větev z ulice Albertova na silnici I/46 (ulice Brněnská) ve směru od Zenitu.

„Mimo uvedené termíny zůstanou zmíněné křižovatky průjezdné v kolmém směru vůči opravované silnici. Ostatní křižovatky budou uzavřeny v souladu s postupem prací vůči jednotlivým etapám rekonstrukce prováděné postupně na celém úseku,“ dodal Mazal.

„Autobusovému provozu bude navíc umožněn obousměrný průjezd ulicí Albertova,“ upřesnila mluvčí DPMO Anna Sýkorová.

Změny v hromadné dopravě

V termínu uzavření křižovatky ulice Foerstrova s třídou Míru, tedy od pátku 13. října do neděle 22. října včetně, bude probíhat tramvajová výluka v úseku Palackého – Neředín, krematorium. Tramvajové linky 2 a 7 budou nahrazeny linkami X2/7 a X7/2 vedenými v úseku Fibichova – centrum – Fibichova.

Náhradní doprava bude zajištěna výlukovými autobusy s označením X, které budou obsluhovat zastávky Palackého (tramvajová zastávka směr Neředín), Nádraží Město, Šibeník, Svornosti (autobusová zastávka), U Kovárny (náhradní zastávka u přenosného označníku na tř. Míru ve směru z centra, v ulici U Kovárny ve směru do centra), Hřbitovy a Neředín, krematorium v obou směrech.

JŘ NAD linky DPMO X2/7 směr Neředín během opravy průtahu. Zdroj: DPMOJŘ NAD linky DPMO X2/7 směr Palackého během opravy průtahu. Zdroj: DPMO

Uzavírka se během celého období dotkne také trasování autobusových linek olomouckého dopravního podniku, konkrétně linek 10, 12, 16, 19, 21, 26, 27, 29 a nočních spojů 50 a 52. „V celém období uzavírky nebude provozována linka 27. Obsluha Globusu bude zajištěna linkou č. 29 v upravené trase,“ doplňuje Sýkorová. Detailní omezení a výlukové jízdní řády najdou cestující na stránkách DPMO.

Uzavřenými úseky jezdí autobusy linkové dopravy. Objízdné trasy a další podrobnosti dle konkrétních termínů jsou uvedeny na webu IDSOK. Uzávěra se z části časově kryje s částečnou uzavírkou silnice II/448 tř. Míru.

Pokles ceny i kratší doba oprav oproti očekávání

Předpokládaná hodnota zakázky byla 42 970 000 Kč bez DPH, ŘSD ji nakonec vysoutěžilo za 28,2 milionu, stavět bude Strabag. Doba pro dokončení se z plánovaných šestnácti zkrátila na sedm týdnů.

Tagy DPMO I/35 Olomouc průtah IDSOK Olomouc rekonstrukce ŘSD
33 komentářů