Novinky v jízdním řádu v Olomouckém kraji: nasazení dalších RegioPanterů, obnovení spěšných vlaků

První jednotka RegioPanter 640.2 ze Šumperka. Foto: Škoda GroupPrvní jednotka RegioPanter 640.2 ze Šumperka. Foto: Škoda Group

Kraj dostane nové RegioPantery, na koridoru u Lipníka budou výluky.

V neděli začne platit nový jízdní řád i v Olomouckém kraji. Jaké budou největší změny a novinky?

Nové rychlé spojení z Velkých Losin a Šumperku do Olomouce

Pro zajištění rychlého návozu z okolí Šumperku do zaměstnání a škol v Olomouci budou v pracovní dny vypraveny nové spěšné vlaky z Velkých Losin do Olomouce a zpět. První ranní vlak s odjezdem z Velkých Losin v 5:29 obslouží všechny stanice a zastávky do Zábřehu na Moravě, následně zastaví až na olomouckém hlavním nádraží v 6:28. Druhý spěšný vlak s odjezdem v 6:33 z Velkých Losin projede zastávky Velké Losiny zámek a Vikýřovice u penzionu, po odjezdu ze Šumperka v 6:54 zastaví až v 7:26 v Olomouci. V opačném směru bude veden rychlý spoj z Olomouce v 15:28 se zastavením až v Šumperku v 15:59. Následně pak spoj zastaví ve všech stanicích a zastávkách až do Velkých Losin.

Obnovení spěšných vlaků Olomouc – Prostějov

V souvislosti s nasazením jednotek RegioPanter budou obnoveny spěšné vlaky mezi Olomoucí a Prostějovem v časových polohách, na které byli cestující zvyklí v posledním roce jejich provozu, tedy odjezdy spěšných vlaků z Olomouce hl. n. ve 14:06 a 16:06 a odjezdy spěšných vlaků z Prostějova hl. n. v 7:37, 15:37 a 17:37. Ranní spěšný vlak pojede nově každý pracovní den a bude prodloužen z Nezamyslic. Mezi Nezamyslicemi a Prostějovem bude zastavovat ve všech stanicích a zastávkách.

Posílení kapacity spěšných vlaků mezi Zábřehem a Jeseníkem

Všechny spěšné vlaky relace Zábřeh – Jeseník budou posíleny o další vůz s kapacitou 80 míst k sezení. Posílením spojů bude zároveň možné přepravit až 18 jízdních kol. Vůz bude ve stanici Zábřeh na Moravě připojen ke spěšnému vlaku směr Jeseník spolu s lokomotivou, v opačném směru bude v Zábřehu odpojen. Jízdní řád na této trati bude beze změn.

Dlouhodobé výluky mezi Lipníkem nad Bečvou a Hranicemi

V souvislosti s realizací stavby Lipník nad Bečvou – Drahotuše dojde v některých měsících roku k nahrazení osobních a spěšných vlaků v úseku Lipník nad Bečvou – Hranice na Moravě autobusovou dopravou. Po dobu těchto dlouhodobých výluk budou v Lipníku nad Bečvou zastavovat vlaky linky R8 Brno – Bohumín (integrované do IDSOK). Cestující v relaci Přerov – Černotín, Špičky, Milotice nad Bečvou, Hustopeče nad Bečvou aj. využijí rychlíky linky R8 Brno – Bohumín (v IDSOK) s přestupem ve stanici Hranice na Moravě na osobní vlaky směr Vsetín a opačně.

Nové spěšné vlaky na Zlínsko

Na základě požadavku Olomouckého a Zlínského kraje budou zavedeny nové spěšné vlaky relace Olomouc hl. n. – Otrokovice – Staré Město u Uherského Hradiště. Z Olomouce spoje vyjedou vždy v pracovní dny v 14:01 a 16:01, v opačném směru dojedou do Olomouce v 7:54 a 15:54.

V průběhu druhé poloviny roku 2023 byla zahájena avizovaná rozsáhlá obměna vozového parku elektrické trakce, která bude dokončena v první polovině roku 2024. Kompletní dodávkou všech 27 kusů nových třívozových elektrických jednotek řady 640 RegioPanter druhé generace, které doplní dlouhodobě provozované tři elektrické jednotky první generace, bude provoz na všech elektrických tratích zajištěn pouze těmito moderními nízkopodlažními vozidly na třech páteřních linkách: Šumperk – Uničov – Olomouc – Přerov – Vyškov, Olomouc – Přerov – Hranice na Moravě – Vsetín a Kouty nad Desnou – Zábřeh na Moravě – Olomouc – Prostějov – Nezamyslice.

Změny na jednotlivých linkách ČD v Olomouckém kraji

V souvislosti s nasazením nových vozidel a dále na základě požadavku Olomouckého kraje dochází od 10. prosince 2023 k následujícím změnám:

Trať 271 Přerov – Hranice na Moravě – Bohumín

V první polovině roku 2024 bude dokončena kompletní obměna dosud provozovaných elektrických jednotek za nové třívozové jednotky RegioPanter i na lince z Olomouce a Přerova do Hranic na Moravě a Vsetína.

Z důvodu plánovaného přerušení provozu na železniční infrastruktuře v úseku Lipník nad Bečvou – Hranice na Moravě ve dnech od 2. ledna do 15. února 2024 bude první ranní vlak s odjezdem z Přerova ve 3:52 a v opačném směru s odjezdem z Hranic na Moravě ve 4:24 nahrazen v celém úseku náhradní autobusovou dopravou.

V průběhu roku 2024 očekává dopravce rozsáhlou výlukovou činnost na úseku Lipník nad Bečvou – Hranice na Moravě z důvodu opravy Jezernických viaduktů. V této souvislosti dojde na železniční infrastruktuře Správy železnic k výraznému kapacitnímu omezení a propustnosti celé tratě. Předpokladem je, že po dobu trvání náročné stavební činnosti budou regionální osobní vlaky nahrazeny autobusy v úseku z Lipníka nad Bečvou do Hranic na Moravě. Konkrétní a bližší informace budou následně zveřejněny jak v dotčených stanicích, tak i na internetové adrese www.cd.cz/omezeniprovozu.

Trať 294 Hanušovice – Staré Město pod Sněžníkem

Vlaky na této trati budou v obou směrech odjíždět o 2 minuty později. Ranní školní vlak z Hanušovic odjede o 10 minut dříve, a to již v 6:45, a do Starého Města pod Sněžníkem dojede v 7:03. Důvodem je zajištění přestupní vazby s veřejnou linkovou dopravou.

Na následujících tratích nedochází k žádným podstatným změnám:

  • 290 Olomouc hl. n. – Šumperk,
  • 295 Lipová Lázně – Javorník ve Slezsku,
  • 297 Mikulovice – Zlaté Hory,
  • 300 Přerov – Nezamyslice – Vyškov na Moravě,
  • 301 Olomouc hl. n. – Nezamyslice,
  • 306 Prostějov hl. n. – Dzbel,
  • 307 Červenka – Prostějov hl. n.,
  • 306 Litovel předměstí – Mladeč,
  • 309 Olomouc hl. n. – Drahanovice,
  • 310 Olomouc hl. n. – Moravský Beroun.

Změny v olomoucké MHD

Také olomoucký dopravní podnik zavádí některé změny v jízdních řádech, „a to z důvodu změny, rozšíření dopravní obslužnosti a jako reakce na podněty získané od cestující veřejnosti, komisí městských částí, firem, škol na území města Olomouce a obcí zapojených do IDSOK,“ uvedla tisková mluvčí DPMO Anna Sýkorová.

Zatímco tramvaje budou jezdit beze změn dle stávajících jízdních řádů s platností od letošního září, u většiny autobusových linek dochází ke změnám. Nové jízdní řády jsou uveřejněny na webu dopravního podniku. Zároveň se přejmenují některé zastávky, a to zastávka Pavelkova, Koyo na Pavelkova, JTEKT, zastávka Hamerská, MILO na Hamerská, ADM a zastávka Slavonín, KOVO na Slavonín, Zolova.

Autobusová doprava v kraji

Jednotlivé změny týkající se jízdních řádů autobusů a názvů zastávek jsou přehledně uvedeny na webu krajského integrovaného dopravního systému (IDSOK).

 

Zdroj: tiskové zprávy IDSOK, DPMO a Českých drah

Tagy České dráhy DPMO GVD 2023/2024 IDSOK jízdní řád 2024 KIDSOK Olomoucký kraj
69 komentářů