Olomouc zavede platby kartou v MHD, jízdenky se budou tisknout

Tramvajová linka č. 4 v Olomouci na zastávce Autobusové nádraží podchod. Zdroj: FB DPMOTramvajová linka č. 4 v Olomouci na zastávce Autobusové nádraží podchod. Zdroj: FB DPMO

DPMO vypsal soutěž na nový odbavovací systém již v roce 2019, pak ji zrušil.

Nákup jízdenek do olomoucké městské hromadné dopravy by mohl být od příštího roku jednodušší. Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) vypsal podruhé soutěž na dodávku nového odbavovacího systému do všech vozidel MHD, který umožní i nákup jízdenek kartou v autobuse či tramvaji.

Soutěž vypsal DPMO tento týden na profilu zadavatele. Odhadovaná cena je 18,5 milionu korun. Vítěz soutěže bude mít po podpisu smlouvy osmnáct měsíců na dodávku celého systému, pokud vše půjde hladce, mohl by tak začít fungovat na konci příštího roku. Vítěz dodá a zprovozní ve vozidlech MHD celkem 191 terminálů.

V rámci veřejné zakázky poptáváme systém, který po zaplacení vytiskne jízdní doklad s náležitostmi nezbytnými pro zajištění přestupnosti k ostatním dopravcům v IDSOK (Integrovaný dopravní systém Olomouckého kraje). V rámci soutěže je požadován systém, který bude připraven v budoucnu k přechodu na „bezpapírovou“ verzi, což bude ovlivněno vazbami na odbavovací systém u dalších dopravců v IDSOK,“ uvedla mluvčí DPMO Anna Sýkorová. Jde o stejný model, který nyní v MHD používá například Liberec. V řadě jiných měst naopak stačí kartu přiložit k terminálu a nic se netiskne.

DPMO nový odbavovací systém soutěžil již v roce 2019. Soutěž ale zrušil, přišla jediná nabídka. „Opakování soutěže v roce 2020 z důvodu pandemie covidu a přerušení dodávek komponentů výrobcům neproběhlo,“ dodala Sýkorová. V původní soutěži si chtěl DPMO zařízení pronajmout. Předmětem soutěže byla výše provize z prodeje jízdného. Nyní si odbavovací systém pořídí do majetku, počítá se získáním evropské dotace.

Tagy bezkontaktní platby v MHD Dopravní podnik města Olomouce DPMO
37 komentářů