Olomoucká MHD zdražuje. Růst cen měl být výraznější, magistrát plány zmírnil

Olomouc hlavní nádraží. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýOlomouc hlavní nádraží. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Základní jízdné zdraží o dvě koruny. Dopravní podnik však požadoval více.

Se začátkem nového školního roku si cestující v Olomouci připlatí za jízdenky v městské dopravě. Změna tarifu se bude týkat jednotlivých jízdenek i časových kuponů, na ty však dopadne méně.

„Základní jízdenku si cestující v předprodeji nebo mobilní aplikaci pořídí od září za 20 Kč namísto současných 18 Kč, za zlevněné jízdné nově zaplatí 10 korun namísto 9 korun. Cena SMS jízdenky bude činit 22 Kč,“ říká mluvčí DPMO Anna Sýkorová.

Cena zlevněného ročního kuponu vzroste ze 1475 na 1600 korun, plná cena kuponu pak ze 2950 na 3200 korun.

Nárok na slevu ze základního jízdného budou nově mít cestující až do 18 let. Děti do 6 let, doprovod dětí do 3 let, cestující od 65 let a držitele průkazu ZTP a ZTP-P včetně průvodce budou mít přepravu i nadále zdarma. Cena ročního Kapka Pasu pro dárce krve se zvýší na 365 Kč.

Nové ceny jízdenek v olomoucké MHD. Zdroj: DPMONové ceny časových kuponů v olomoucké MHD. Zdroj: DPMO

Nové jízdenky jsou v prodeji již nyní v prodejnách dopravního podniku. Vyměnit stávající jízdenky za nové půjde od 1. září do konce roku rovněž v prodejnách DPMO. Cestující mohou také požádat o vyplacení vráceného jízdného v hotovosti.

DPMO chtěl zdražit více

Naposledy se jízdné v podobném rozsahu v Olomouci zdražovalo v roce 2011, úprava v roce 2020 se týkala pouze jednotlivých jízdenek.

Dopravní podnik zdražení odůvodňuje rozšířením dopravní sítě a dalších služeb.

„Současně s navýšením provozních nákladů se na hospodaření DPMO projevují i dopady energetické krize a inflace. Radu města Olomouce se nám podařilo přesvědčit, že navýšení ceny jízdného a zvýšení výnosů je nezbytné pro financování dalších připravovaných investičních projektů,“ uvedl předseda představenstva Dopravního podniku města Olomouce Jaroslav Michalík.

Dopravní podnik původně navrhoval jízdné 22 nebo 24 Kč. Radní rozhodli o postupném navyšování, které odráží rostoucí ceny vstupů a nároky na plánované investice.

MHD je nejvíce dotovanou službou města. Vlastní výnosy DPMO činí pouze 30 %, zbývajících 70 % kompenzuje město z vlastního rozpočtu, což je pro rok 2023 cca 405 milionů korun.

Tagy Dopravní podnik města Olomouce DPMO jízdné MHD Olomouc zdražení jízdného
23 komentářů