Olomouc o prázdninách zrekonstruuje Jeremenkovu ulici. Autobusy pojedou objížďkami

Autobusy DPMO v odstavném areálu ul. Jeremenkova, Olomouc. Zdroj: FB DPMOAutobusy DPMO v odstavném areálu ul. Jeremenkova, Olomouc. Zdroj: FB DPMO

Stavba si vyžádá uzavírky až do konce letních prázdnin, přibudou nové cyklostezky.

Velká rekonstrukce čeká řidiče a cestující veřejnou dopravou v olomoucké Jeremenkově ulici, kde město začíná s opravou povrchu komunikace a budováním cyklopruhů a ochranných ostrůvků pro přecházení. Stavební práce za téměř 7,5 milionu korun mají poskytnout větší bezpečí cyklistům a chodcům. Uzávěry a výluky spojené se stavbou potrvají od 19. června do 29. srpna.

Během stavby úseku o celkové délce přes půl kilometru silničáři vymezí jízdní pruhy pro auta a pro cyklisty a v místech pro přecházení vybudují nové ochranné středové ostrůvky. Zároveň proběhne kompletní oprava povrchu vozovky.

Stavba nových cyklopruhů umožní cyklistům bezpečnou jízdu až k mostu přes říčku Bystřici. „Tady naváže na už hotový úsek v Jeremenkově ulici, který dále směřuje cyklisty podél řeky Bystřice Jantarovou stezkou ven z města,“ objasnil náměstek primátora pro oblast cyklodopravy Tomáš Pejpek.

Stavební práce si vyžádají úplnou uzavírku komunikace pro automobilovou dopravu od mostu přes řeku Bystřici po křižovatku s Pasteurovou ulicí. Objízdná trasa povede řidiče po třídě Kosmonautů a dále ulicemi 17. listopadu, Husova a Pasteurova.

Uzavírka Jeremenkovy ulice v Olomouci. Zdroj: MMOl

Uzavírka Jeremenkovy ulice v Olomouci. Zdroj: MMOl

Změny se dotknou i veřejné dopravy

Pro cestující městskou hromadnou dopravou bude uzavírka opravovaného úseku znamenat postupné změny. V první etapě, mezi 19. červnem a 2. červencem, budou autobusy jezdit normálně v obou směrech. Od 3. července do 17. srpna však již pouze ve směru k hlavnímu nádraží, v opačném směru vyrazí po objízdné trase. V poslední etapě, od 18. srpna do 29. srpna, se pak provoz zastaví úplně, a to kvůli finální pokládce povrchu komunikace. Informace k výlukám autobusů najdete na této mapce:

Výluka DPMO v Jeremenkově ulici v Olomouci během rekonstrukce. Zdroj: DPMO

Výluka DPMO v Jeremenkově ulici v Olomouci během rekonstrukce. Zdroj: DPMO

Rekonstrukce úseku Jeremenkovy ulice navazuje na květnové opravy vozovek v přednádraží. Stavební práce, které trvaly pět týdnů a vyžádaly si 8,4 milionu korun, řešily opravy části terminálu v přednádražním prostoru a také silnici v úseku od ulice Kosmonautů směrem k ulici Tovární, včetně kruhové křižovatky. V rámci opravy vozovek se vyměnily asfaltobetonové vrstvy a lokálně proběhlo i vyrovnání obrub a přídlažby. Se začátkem stavby bylo nutné počkat na období po olomouckém půlmaratonu, který se poběží 17. června. Opravy by se dotkly trasy závodu.

Tagy Dopravní podnik města Olomouce DPMO Jantarová cyklostezka Olomouc rekonstrukce uzavírka výluka
3 komentáře