100 korun za hodinu. Olomouc zdraží parkování v centru od května trojnásobně

Parkovací automat v Olomouci. Foto: olomouc.euParkovací automat v Olomouci. Foto: olomouc.eu

Vybrané peníze z parkovacích poplatků půjdou do nového fondu mobility. Z něj se budou platit nová stání či parkoviště.

Olomouc od 2. května výrazně navýší cenu za odstavení automobilu v centru města. Hodina parkování zde vyjde nově na 100 korun namísto stávajících 30 korun.

Nový ceník oznámilo město v tiskové zprávě. Rozdělení současné zóny placeného parkování na dvě a úprava cen krátkodobého parkování je společně s prodloužením doby placeného stání jednou z částí nové parkovací politiky ve městě. Změny již schválili radní.

Nová parkovací zóna A bude pokrývat pěší zónu v centru města. Zde se cena za krátkodobé parkování zvedne z dosavadních 30 korun za hodinu na rovných 100 Kč/hod. V zóně B, kam bude patřit zbytek historického centra města, se cena krátkodobého parkování zvedne o 10 korun na 40 Kč/hod. Pěší zóny jsou popsány na stránkách Městské policie.

„Ceny se mění pouze pro návštěvníky využívající možnost krátkodobého parkování v historickém centru Olomouce. Dlouhodobé parkování nebude touto změnou nijak zasaženo. Ceny parkovacích karet pro rezidenty a abonenty zůstanou i nadále na současné úrovni,“ řekl Martin Luňáček z útvaru hlavního architekta. V platnosti zůstávají také všechny tři možnosti úhrady poplatků za krátkodobé parkování.

Placení nově už od 8 hodin

I nadále bude možné platit u parkovacích automatů, pomocí SMS, nebo prostřednictvím jednoduché webové aplikace na webu parkovani.olomouc.eu. V parkovacích automatech a prostřednictvím webové aplikace bude navíc i nadále možné platit po první zaplacené hodině kratší časové úseky, nově už po 15 minutách. Další novinkou je platba za parkování ve všední dny již od osmi hodin ráno, dosud platí povinnost od 9 hodin.

Peníze z poplatků za odstavení auta mají zamířit do nového fondu mobility. Z něj bude radnice hradit například výstavbu nových parkovacích míst, cyklostezek, autobusových zastávek a další investice pro zvyšování bezpečnosti v dopravě.

V první fázi se bude z fondu mobility hradit přechod na nový systém a celková digitalizace, ke které by mělo dojít ještě letos na podzim. Kromě výměny stávajících parkomatů a zprovoznění auta s kamerami sloužícího pro efektivnější kontrolu, budou nově všechny informace týkající se parkování v digitální podobě. Nebude tak nutné umisťovat fyzickou parkovací kartu za předním sklem.

Tagy Olomouc parkovací zóny
44 komentářů