Obrazem: V Olomouci začaly jezdit první nové autobusy s antikolizním systémem

Nový autobus Solaris Urbino pro DPMO. Foto: Jan HušekNový autobus Solaris Urbino pro DPMO. Foto: Jan Hušek

Systém Mobileye sleduje prostor v blízkosti vozidla a může tak zabránit kolizi s cyklistou či chodcem.

Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) dnes nasadil do ostrého provozu první čtyři z deseti objednaných autobusů Solaris. Nové vozy jsou vybaveny klimatizací, USB nabíječkami i antikolizním systémem, který výrazně zvýší bezpečnost jejich provozu. Celková hodnota smlouvy bez DPH je 72,3 milionu korun, zbývajících šest autobusů výrobce do Olomouce dodá na jaře příštího roku. ČTK to dnes sdělil předseda představenstva DPMO Jaroslav Michalík.

Jedná se o první část z deseti vozidel, které mají být dodány na základě smlouvy uzavřené letos na jaře. Aktuálně byly dodány dva autobusy Solaris Urbino 12 a dva autobusy Solaris Urbino 18,“ uvedl Michalík. Nové autobusy mají podle něj proti starším vozům Solaris z roku 2017 a 2018 mnoho vylepšení, které zpříjemní cestování a zvýší bezpečnost provozu.

V autobusech je instalován pasivní antikolizní systém Mobileye, který sleduje prostor v blízkosti vozidla a může tak zabránit kolizi s cyklistou či chodcem. Zároveň sleduje jízdní pruhy, hlídá vzdálenost od vozidla jedoucího před autobusem, omezení rychlosti či rozpoznává dopravní značky. Autobusy jsou vybaveny funkcí přisvětlení v zatáčkách a automatickýcm rozsvícením světlometů dle denní doby.

„Pro cestující bude jistě podstatným zvýšením komfortu cestování celovozová klimatizace, lépe čitelné vnější informační panely a větší vnitřní LCD monitory či místa pro nabíjení mobilních zařízení přes USB,“ uvedla mluvčí DPMO Martina Krčová. Podle ní budou nové autobusy v Olomouci nasazovány na většinu linek.

DPMO ročně přepraví zhruba 57 milionů cestujících. Na osmi tramvajových a 24 autobusových linkách jezdí 146 tramvají a autobusů. Stoprocentním akcionářem DPMO je město Olomouc.

ČTK

Nový autobus Solaris Urbino pro Olomouc. Foto: Jan HušekNový autobus Solaris Urbino pro Olomouc. Foto: Jan HušekNový autobus Solaris Urbino pro Olomouc. Foto: Jan HušekNový autobus Solaris Urbino pro Olomouc. Foto: Jan HušekNový autobus Solaris Urbino pro Olomouc. Foto: Jan HušekNový autobus Solaris Urbino pro DPMO. Foto: Jan HušekNový autobus Solaris Urbino pro Olomouc. Foto: Jan HušekNový autobus Solaris Urbino pro Olomouc. Foto: Jan HušekNový autobus Solaris Urbino pro Olomouc. Foto: Jan HušekNový autobus Solaris Urbino pro Olomouc. Foto: Jan Hušek
Tagy Dopravní podnik města Olomouce DPMO Solaris Solaris Urbino
11 komentářů