Olomouc nabízí k odkupu staré Solarisy, příští rok je nahradí novými

Autobusy DPMO na prodej. Foto: DPMOAutobusy DPMO na prodej. Foto: DPMO

Kloubový autobus je ve výběrovém řízení levnější než standardní dvanáctimetrový.

Olomoucký dopravní podnik (DPMO) se rozhodl pro prodej svých starších autobusů. V nabídce momentálně figurují dva Solarisy v 12metrové verzi a jeden kloubový, 18metrový. DPMO vyřazení autobusů vysvětluje současnou obnovou svého vozového parku.

Dohromady má totiž do příštího roku dorazit deset nových autobusů typu Urbino. Čtyři už podnik v Olomouci převzali. „Byly dodány nové autobusy, proto musíme starší vozy vyřadit,“ přiblížila Gabriela Sýkorová, mluvčí DPMO.

Krátké verze prodávaných Solarisů mají najeto v průměru okolo 1,2 milionu kilometrů. Hodometr u 18metrového stroje se pak zastavil na 667 tisících najetých kilometrech. Autobusy v olomouckých ulicích soužily od roku 2004.

Cena starých autobusů, které Olomouc prodává, se pohybuje od 72 do 76 tisíc korun. Nejlevněji přitom vychází zmíněný kloubový autobus, který má ale zároveň najeto nejméně kilometrů. DPMO se v této otázce odvolává na znalecký odhad. „Jedná se o cenu stanovenou odhadcem. Cena je nižší pravděpodobně z toho důvodu, že o delší použité vozy je na trhu podstatně menší zájem než o vozy kratší,“ popisuje Sýkorová.

DPMO s nabídkou odkoupení oslovil i ostatní dopravní podniky. Zájemci i ze stran veřejnosti se mohou hlásit do 8. listopadu letošního roku. Na zájmu o odprodané autobusy by se mohla podepsat i současná krize okolo kapaliny ad-blue, kdy dopravci začínají jako zálohy hledat vozidla, která ještě nepotřebují tuto směs.

Tagy Dopravní podnik města Olomouce DPMO Olomouc
26 komentářů