Odstavená letadla 737 MAX 9 se po třech týdnech vrátí do provozu

Boeing 737 MAX 9 v barvách Alaska Airlines. Foto: Alaska AirlinesBoeing 737 MAX 9 v barvách Alaska Airlines. Foto: Alaska Airlines

Každé letadlo musí před návratem do provozu projít ještě kontrolou.

Americký úřad civilního letectví (FAA) povolil společnostem Alaska Airlines a United Airlines obnovení provozu letadel Boeing 737 MAX 9. Letadla nesměla létat po incidentu na počátku ledna, kdy během letu odpadl ze stroje Alaska Airlines kus trupu.

Od té doby byla letadla uzemněna a probíhala na nich kontrola, zejména pak upevnění záslepky dveří nouzového východu. Omezení se týkalo celkem 171 letadel, což pro dopravce znamenalo nemalé komplikace v podobě rušení letů.

FAA stanovil přesný postup kontroly každého letadla, kterým stroj projde před opětovným vzletem. Podle Alaska Airlines zabere zhruba 12 hodin. V prohlášení firma uvedla, že všech 65 letadel tohoto typu se má vrátit do provozu postupně do konce příštího týdne.

Americký úřad současně oznámil, že zatím nepovolí Boeingu plánované rozšíření výroby letadel 737 MAX. Podle FAA musejí projít celý proces výroby auditem kvality. “Kontrola kvality, jakou jsme v Boeingu viděli, je nepřijatelná,“ uvedl šéf FAA Mike Whitaker.

Boeing přiznal vinu za vypadnutí části trupu 737 MAX 9 Alaska Airlines, slíbil transparentnost

Tagy Alaska Airlines boeing Boeing 737 MAX 9 FAA united airlines
12 komentářů