Potvrzeno: V Boeingu, ze kterého vypadl kus trupu, chyběly čtyři šrouby

Boeing 737 MAX 9 Alaska Airlines po ztrátě části trupu. Foto: NTSBBoeing 737 MAX 9 Alaska Airlines po ztrátě části trupu. Foto: NTSB

Vyšetřování ukázalo, že Boeing ani neměl dokumentaci o provedené opravě nýtů.

Národní rada pro bezpečnost dopravy (NTSB) zveřejnila předběžnou zprávu o letu AS 1282 společnosti Alaska Airlines, při kterém 5. ledna vypadla záslepka dveří nouzového východu z trupu Boeingu 737 MAX 9. Ze zjištění plyne, že na místě, které zakrývá otvor v jiných letadlech tohoto typu určený pro nouzový východ, chyběly čtyři šrouby.

Dva měsíce starému Boeingu vypadla po startu záslepka, Alaska Airlines odstavily 65 letadel

Předběžnou zprávu zveřejnila NTSB na svých stránkách. Vyplývá z ní, že jde o chybu výrobce, letadlo bylo nové a dodané na počátku listopadu loňského roku. Před předáním ale v Boeingu zjistili poškození nýtů v této části trupu, a tak byla záslepka odstraněna, aby mohli zaměstnanci dodavatele, společnosti Spirit AeroSystems, nýty opravit. Zaměstnanci Boeingu pak měli na starost upevnění záslepky.

NTSB ukázal záběry z vyšetřování incidentu Alaska Airlines, upadnutá záslepka dveří se už našla

Vyšetřovatelé současně upozornili, že Boeing mu neposkytl ani informace o tom, co přesně zaměstnanci ještě dělali a zda jejich práci někdo schvaloval. Chybějící šrouby byly nakonec zřejmě příčinou toho, proč část trupu za letu odpadla.

NTSB se k dokumentaci o práci na této části letadla dostala díky tomu, že jeden ze zaměstnanců Boeingu si práci vyfotil, aby svého kolegu informoval o tom, co vše se na letadlo změnilo. Šrouby na fotce chybí.

Boeing ve svém novém prohlášení potvrdil, že za tuto chybu je plně zodpovědný a že přijímá další kroky pro zvýšení kvality výroby. „V takovém stavu nesmí letadlo nikdy opustit náš závod,“ napsal šéf divize dopravních letadel Dave Calhoun.

Případ bude mít dohru možná i u soudu. Alaska Airlines hrozí žaloba od cestujících, kteří podle svých slov utrpěli při letu psychickou újmu. Letadlo nouzově přistálo s otvorem v trupu, nikdo nebyl zraněn. Pokud by k události došlo ve vyšší letové hladině, následky mohly být fatálnější.

Odstavená letadla 737 MAX 9 se po třech týdnech vrátí do provozu

Tagy Alaska Airlines boeing Boeing 737 MAX 9 NTSB
73 komentářů