Nový problém Boeingu. Kontrola letadel 737 MAX 9 odhalila uvolněné šrouby

Boeing 737 MAX 9 společnosti United Airlines. Pramen: United AirlinesBoeing 737 MAX 9 společnosti United Airlines. Pramen: United Airlines

Piloti Alaska Airlines zaznamenali před páteční událostí ztrátu tlaku v kabině.

(aktualizováno 6:54)Letecká společnost United Airlines oznámila, že v letadlech Boeing 737 MAX 9 našla nedostatečně utažené šrouby. Přišla na to při mimořádné kontrole letadel po pátečním bezpečnostním incidentu společnosti Alaska Airlines, kdy z letadla 737 MAX 9 odpadla část trupu. O pár hodin později přišly se stejným zjištěním i Alaska Airlines.

United to oznámily bez uvedení dalších detailů o tom, kolik letadel se toto zjištění týká. Uvolněné šrouby mohou být jedním z důvodů, proč z letadla za letu vypadla záslepka otvoru pro nouzový východ. Ten je aktivní pouze v některých letadlech v určité konfiguraci, v případě Alaska či United Airlines se nouzový východ v tomto místě nepoužívá. Záslepku drží čtyři šrouby.

Od zahájení předběžné kontroly letadel v sobotu jsme našli případy, které mají souvislosti s instalací dveřní záslepky. Například šrouby, které potřebovaly utáhnout,“ uvedl dopravce v prohlášení. Letoun, kterému záslepka za letu vypadla, byl v podstatě nový, dodán byl na konci loňského října.

NTSB ukázal záběry z vyšetřování incidentu Alaska Airlines, upadnutá záslepka dveří se už našla

Letadla tohoto typu uzemnil americký úřad civilního letectví FAA. United oznámily, že kvůli tomu musely v pondělí zrušit 200 letů.

Odhalené problémy jsou další zásahem do reputace kvality letadel od Boeingu a zejména samotné montáže. V minulosti Boeing řešil například problémy s kvalitou produkce Dreamlinerů. Během vyšetřování se také ukázalo, že před pátečním incidentem piloti Alaska Airlines u stejného letadla opakovaně zaznamenali  ztrátu tlaku na palubě.

Tagy Alaska Airlines boeing Boeing 737 MAX 9 united airlines
107 komentářů