Na dálnici D10 hrozí komplikace. Kvůli rozsáhlému kácení stromů bude snížena rychlost

Kácení stomů u dálnice D10. Foto: ŘSDKácení stomů u dálnice D10. Foto: ŘSD

Úsek mezi Prahou a Mladou Boleslaví je velmi vytížený. Řidiči budou muset zpomalit na 80 km/h.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo kácet stromy, které ohrožují provoz na dálnici D10. K zemi jich podle mluvčího ŘSD Jiřího Veselého musí jít několik stovek, a to co nejdříve.

Jde o takřka celý úsek dálnice D10 mezi Prahou a Mladou Boleslaví. Situace s nebezpečnými stromy se tam podle správce dálnice v posledních týdnech dramaticky zhoršila. „Během zimní sezóny řada z nich utrpěla poškození, nebo byla podmáčena a vlivem poryvů větru pak došlo k jejich částečnému vyvrácení,“ vysvětluje Veselý.

Odhadem jde o 300 stromů, z nichž asi třetina má průměr kmene nad 25 cm. Stav je podle mluvčího natolik špatný, že ŘSD nebude ani čekat na každoroční sezónní dendrologický posudek. Z velké části se mýtí borovice a břízy.

Kácení zajišťuje 10 pracovníků a probíhá z vysokozdvižné plošiny pomocí motorových pil. Dřevorubce při práci chrání před provozem tzv. pracovní místo se světelnou šipkou.

Rychlost je v místě kácení snížena dočasným dopravním značením na maximálních 80 km/h. I to však může ovlivnit plynulost dopravy, jelikož na D10 je intenzita provozu dlouhodobě velmi vysoká. Dosahuje přes 40 000 vozidel denně, z toho 20 procent tvoří nákladní doprava a kamiony.

Kácení vyjde podle Veselého odhadem na nižší stovky tisíc korun. Hotovo má být v průběhu dubna.

Rozšíření dálnice D10 na šest pruhů dostalo zelené razítko. Harmonogram však jasný není

Samotnou dálnici D10 čeká mezi Prahou a Mladou Boleslaví v následujících letech rozšíření na šest pruhů, takže ani zbylé stromy nemají svou budoucnost jistou. Projekt prošel v loňském roce posuzováním v rámci procesu EIA, okolní obce se obávají zejména nárůstu hluku.

Velký odpor k rozšíření dálnice je zejména v Benátkách nad Jizerou, kde bude muset projít demolicí několik domů. Zároveň se čeká zboření a nahrazení hned několika v nedávných letech vybudovaných dálniční nadjezdů.

 

Kácení stomů u dálnice D10. Foto: ŘSDKácení stomů u dálnice D10. Foto: ŘSD
Tagy D10 dálnice D10 kácení stromů rozšíření D10
17 komentářů