Novoroční amnestie. Diskuse dostaly jasná pravidla, uvolnili jsme zablokované

Parní lokomotiva BR 35 1097-1 na viaduktu v Novině. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czParní lokomotiva BR 35 1097-1 na viaduktu v Novině. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

K uvolnění přístupu uživatelů dojde během 1. ledna.

S novým rokem dáváme jasná pravidla diskusím pod našimi texty. Chceme diskuse otevřené, ale zároveň kultivované a věcné. Proto jsme sepsali stručný kodex, jehož dodržování budeme v diskusích pod články na Zdopravy.cz vyžadovat. Redakce Zdopravy.cz vítá i kritiku, musí ale být vždy ke konkrétní věci, nikoliv k osobě.

Vzhledem k nově nastaveným pravidlům jsme se zároveň rozhodli udělit amnestii většině zablokovaných uživatelů. K uvolnění jejich publikování dojde během 1. ledna. Výjimkou jsou pouze ti, kteří i přes blokaci (blokované příspěvky končí ve spamu) zkoušeli nadále šířit své rasistické a šovinistické názory či vyhrožovali redaktorům násilím. Amnestie se netýká uživatelů zablokovaných na sociálních sítích. Pravidla budou zveřejněna na počátku každé diskuze.

Děkujeme za přízeň v roce 2023 a přejeme vše dobré v roce 2024. Připravujeme v něm řadu dalších novinek.

Pravidla diskuzí na stránkách deníku Zdopravy.cz

Deník Zdopravy.cz nabízí čtenářům pod články možnost podělit se o názory a postřehy či doplnit informace uvedené v textu. Redakce diskusi vítá, bere ji jako důležitou informační platformu a snaží se ji učinit co nejpřístupnější.

V zájmu věcné, slušné a informačně přínosné diskuse si vymiňuje dodržování níže uvedených pravidel. Vstupem do diskuse čtenář s těmito pravidly souhlasí a zavazuje se je dodržovat. Příspěvky nesplňující tato pravidla budou smazány, při opakovaném porušení bude autor zablokován.

1. Příspěvek musí být relevantní vzhledem k článku. Pro ostatní čtenáře by měl být informačně přínosný, nesmyslný spam nebude tolerován.

2. Příspěvek nesmí být v rozporu se zákony ČR. Vyloučeny jsou zejména výzvy k násilí, vulgarity, rasismus, šovinismus, sexismus a urážky všeho druhu.

3. Názory čtenářů (včetně kritických) jsou vítány. Fakta v diskusích musejí být podložená, lež není názor.

4. Příspěvek nesmí být reklamou. Odkazy na jiné zdroje se připouštějí, pokud mají smysl jako doplňující informační zdroj k tématu.

5. Autor příspěvku se nesmí vydávat za někoho jiného.

Na faktické či pravopisné chyby mohou čtenáři upozornit mimo diskusi na e-mail info@zdopravy.cz, kam je možné rovněž směřovat náměty.