Proměna depa v Dolní Lipce na muzeum je blíž, kraj vypisuje první soutěž

Vizualizace muzea v Dolní Lipce. Foto: Pardubický krajVizualizace muzea v Dolní Lipce. Foto: Pardubický kraj

Kraj na nové železniční muzeum získal evropskou dotaci.

Pardubický kraj vypíše v těchto dnech první soutěž na stavební práce, které promění depo v Dolní Lipce na železniční muzeum. Radní Pardubického kraje schválili investiční záměr a vypsali výběrové řízení na zprovoznění kolejiště k výtopně. Práce v hodnotě 11 milionů korun jsou první velkou zakázkou na proměnu depa. Kraj na ně získá dotaci 118 milionů korun z programu přeshraniční spolupráce Interreg Česko–Polsko 2021–2027.

„V rámci nulté etapy chceme zprovoznit momentálně neprůjezdné kolejiště, vybourat nepotřebné vnitřní částí výtopny, vyčistit montážní jámy a napojit a následně zprovoznit koleje. V západní části výtopny bude vybudován přístřešek. Díky tomu bude možné zvětšit kapacitu výtopny pro umístění další lokomotivy,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Celkové náklady na vybudování železničního muzea v Dolní Lipce jsou v tuto chvíli odhadnuty na 155 milionů korun, přibližně 118 milionů pokryje evropská dotace. „Projekt, na kterém pracujeme ve spolupráci s Muzeem starých strojů a technologií, zahrnuje zejména rekonstrukci historických budov, opravu a doplnění kolejového komplexu, obnovu původní točny a vybudování nové točny, důležité pro umístění exponátů parních lokomotiv na celé centrální ploše muzea. Součástí je také výstavba nových objektů, které jsou nutné pro chod muzea, kromě točny to je vstupní objekt se zázemím pro návštěvníky a přístřešek pro lokomotivy,“ dodal hejtman.

K retrovlakům v provozu i muzeum. Pardubický kraj získal dotaci na proměnu depa za 155 milionů korun

Na polské straně projekt obsahuje přestavbu historického komplexu lokomotivního depa v Jaworzyně Śląske a lokomotivního depa v Dzierzoniowě pro muzejní funkci a údržbu historického vozového parku. Partnerem projektu na české straně je Muzeum starých strojů a technologií a na polské straně Nadace ochrany průmyslového dědictví Slezska a město Dzierżoniów.

Vizualizace muzea v Dolní Lipce. Foto: Pardubický krajVizualizace muzea v Dolní Lipce. Foto: Pardubický krajVizualizace muzea v Dolní Lipce. Foto: Pardubický kraj
Tagy Dolní Lipka Pardubický kraj
Žádné komentáře