Nová lanovka na Petřín má stavební povolení, stavba má začít příští rok

Vánočně nazdobená lanovka na Petřín. Foto: Petr Hejna / DPPVánočně nazdobená lanovka na Petřín. Foto: Petr Hejna / DPP

Vydání společného povolení otevírá dopravnímu podniku cestu k vypsání tendru na zhotovitele stavby.

Pražský dopravní podnik (DPP) zdolal klíčový milník na cestě ke kompletní modernizaci lanovky na Petřín. Magistrát hlavního města před Silvestrem vydal pro stavbu společné povolení, o které DPP požádal v červenci. Zatím je nepravomocné, lze se proti němu do 15 dnů odvolat k ministerstvu dopravy.

Plány mimo jiné počítají s demolicí stávajícího drážního tělesa, místy včetně odebrání podkladní vrstvy z drceného kameniva až na takzvanou rostlou zeminu. Na základě výsledků geotechnického průzkumu bude také novými hlubinnými základy zabezpečen svah proti sesuvu. Pod zem budou instalovány pilotové stěny. Opravou projdou oba klenbové kamenné mosty i most Nebozízek.

„Jedná se o komplexní výměnu drážního tělesa lanové dráhy z důvodu jeho současného nevyhovujícího technického stavu. Nová dráha zachovává půdorysné i výškové řešení stávající dráhy, bude pouze optimalizována niveleta. Nová nosná konstrukce bude desková masivní železobetonová – monolitická. V rámci rekonstrukce bude provedeno nové založení a systém odvodnění. Na základě požadavku objednatele budou použity nové kolejnice typu S333 upevněné systémem ‚metro‘,“ stojí mimo jiné v předložené dokumentaci.

Stavba měla dle optimistických předpokladů začít na jaře 2024, o rok se ale odsune. Mimo jiné přinese roční výluku lanovky. Celá akce má dle dřívějších vyjádření DPP vyjít zhruba na 150 milionů korun.

Vydání společného povolení (územní rozhodnutí a stavební povolení) po nabytí právní moci otevře dopravnímu podniku cestu k vypsání tendru na zhotovitele stavby. Podle vedoucího odboru komunikace DPP Daniela Šabíka se dá realisticky předpokládat, že tendr bude vypsán na přelomu prvního a druhého čtvrtletí letošního roku.

Do konce roku by pak měl být vybrán zhotovitel, který zahájí stavbu na jaře 2025. Budování fakticky nové lanovky potrvá rok. Zároveň s dokončením nové infrastruktury by se cestující měli dočkat i nových vozů.

Tagy dpp lanová dráha na Petřín
6 komentářů