Nezvyklá přeprava: staré vozy metra se přesouvají po Praze na Zličín

Nakládka soupravy 81-71 v Muzeu MHD. Foto: Ondřej Kubát / DPPNakládka soupravy 81-71 v Muzeu MHD. Foto: Ondřej Kubát / DPP

Důvodem stěhování je rozšiřování muzea ve Střešovicích.

Během dnešní a zítřejší noci projede Prahou nezvyklý náklad: historické vozy pražského metra. Dva vlaky čeká během dvou nocí stěhování po silnici ze Střešovic na Zličín.

Důvodem stěhování je chystané rozšiřování Muzea MHD ve Střešovících. Aby k němu mohlo dojít, musí některé exponáty dočasně pryč. Mezi nimi jsou i  historické vozy pražského metra. Dnes se naložila souprava 81-71, zítra se chystá nakládka soupravy Ečs. „Přesun probíhá vždy v noci, jde o speciální transport,“ vysvětlil vedoucí odboru komunikace DPP Daniel Šabík.

Ve Střešovicích začne v příštích týdnech stavba nové haly pro silniční vozidla. Muzeum potřebuje kvůli stavbě prostor, kvůli kterému musí některá vozidla dočasně pryč. Historické vozy metra budou nyní v depu na Zličíně.

Nová hala vyjde na 122 milionů korun, zakázku získala společnost OHLA ŽS. Vznikne v ní expozice historických autobusů a silničních pracovních vozů ze sbírek muzea, které jsou nyní dočasně odstaveny v garážích DPP na Klíčově, v Hostivaři a v Řepích. Stavba potrvá 20 měsíců.

Dvoupodlažní hala bude umístěna na dolním nádvoří vozovny Střešovice. Bude zapuštěna do svahu, který se svažuje k ulici Na Ořechovce, odkud bude také vjezd do dolního podlaží. To má svým provedením připomínat autobusové garáže.

V horním podlaží bude expozice silničních vozidel, která se budou časem střídat. Kromě toho zde DPP nechá vybudovat prostor pro pořádání přednášek, seminářů či výstav. Nájezd vozidel do horního podlaží bude z dolního nádvoří vozovny Střešovice. Vstup do nové výstavní haly pro návštěvníky bude pouze z dolního nádvoří vozovny.

Chybějící autobusy v expozici jsou nejčastěji zmiňovaným požadavkem v průzkumu, který si DPP mezi návštěvníky muzea nechal udělat letos v dubnu.

Nakládka soupravy 81-71 v Muzeu MHD. Foto: Ondřej Kubát / DPPNakládka soupravy 81-71 v Muzeu MHD. Foto: Ondřej Kubát / DPPNakládka soupravy 81-71 v Muzeu MHD. Foto: Ondřej Kubát / DPPNakládka soupravy 81-71 v Muzeu MHD. Foto: Ondřej Kubát / DPPNakládka soupravy 81-71 v Muzeu MHD. Foto: Ondřej Kubát / DPPVizualizace nové haly v Muzeu MHD. Foto: Sagasta

 

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp muzeum MHD
25 komentářů