Na úzkokolejky mohou vyjet pracovní stroje. Drážní úřad vydal povolení

Úzkorozchodná drezína MUV 69ú na splítce. Pramen: JHMDÚzkorozchodná drezína MUV 69ú na splítce. Pramen: JHMD

Provozování osobní nebo nákladní dopravy na těchto tratích bude možné až po získání osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy.

Na úzkorozchodných drahách Jindřichův Hradec – Obrataň a Jindřichův Hradec – Nová Bystřice, které patří společnosti Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), se bude moci opět po roce „pohnout kolo“. Drážní úřad aktuálně vydal úřední povolení k provozování obou regionálních drah. Platnosti nabude po patnáctidenní lhůtě 3. října.

O úřední povolení zažádala v polovině května na Drážním úřadu společnost Správa úzkokolejných drah, která je dceřinou společností Jindřichohradeckých místních drah (JHMD). Ty jsou od loňského září v insolvenčním řízení, od října v úpadku a letos v září na ně soud opětovně prohlásil konkurs.

„Vydání úředního povolení znamená, že se po tratích mohou pohybovat pouze speciální stroje určené pro zajištění provozuschopnosti dráhy, ale není možné na nich provozovat jakoukoli drážní dopravu,“ uvedl ředitel Drážního úřadu Jiří Kolář.

Doplnil, že provozování osobní nebo nákladní dopravy na těchto tratích bude možné až po získání osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy, o které však zatím nikdo nepožádal. Jeho vydání trvá podle DÚ zhruba pět měsíců.

Drážní úřad zrušil JHMD úřední povolení k provozování obou regionálních drah začátkem dubna z důvodu finanční nezpůsobilosti. Šlo o poslední ze série důležitých dokumentů, o které zadlužená firma postupně přišla.

Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy vypršelo loni 2. října, aniž by si firma v předstihu požádala o nové. Ten den také na tratě naposledy vyjely vlaky. Za účelem obnovy potřebných „papírů“ si firma pořídila novou dceřinou společnost Správa úzkokolejných drah.

Tagy Drážní úřad insolvence JHMD JHMD konkurs JHMD
7 komentářů