JHMD přišly o úřední povolení k provozování drah, věřitelé odsouhlasili nákup dceřiné firmy

Parní lokomotivy JHMD čekají v remíze na svou šanci. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářParní lokomotivy JHMD čekají v remíze na svou šanci. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

"Papíry" má pro novou dceru JHMD zajistit společnost CityRail, následně se rozhodne o nabídkách společností Gepard Express a WTT.

Drážní úřad (DÚ) zaslal 28. března Jindřichohradeckým místním drahám (JHMD), které jsou v úpadku, rozhodnutí o zrušení úředního povolení k provozování obou regionálních drah (Jindřichův Hradec – Obrataň, Jindřichův Hradec – Nová Bystřice). Důvodem je finanční nezpůsobilost. Rozhodnutí je zatím nepravomocné. Deníku Zdopravy.cz to sdělila mluvčí DÚ Pavlína Straková.

Dále bylo rozhodnuto o zastavení řízení o vydání osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy, jelikož JHMD podle Drážního úřadu ve stanovených lhůtách nedoložily požadované dokumenty. Žádost o vydání tohoto osvědčení podala firma k úřadu loni 29. září, řízení však bylo kvůli nedostatečným podkladům přerušeno. Nyní je i zastaveno.

Již dříve odejmul Drážní úřad společnosti Jindřichohradecké místní dráhy z důvodu finanční nezpůsobilosti licenci dopravce. Osvědčení o bezpečnosti dopravce vypršela platnost loni v říjnu, o jeho vydání JHMD doposud nepožádaly.

„Nadále trvá stav, že na obou regionálních dráhách není možné provozovat drážní dopravu a společnost JHMD navíc nemůže provozovat drážní dopravu jako dopravce ani na žádné jiné regionální ani celostátní dráze,“ uvedla Straková.

Mezitím se 30. března konalo zasedání prozatímního věřitelského výboru (PVV). Ten odsouhlasil plán na získání všech potřebných povolení skrze dceřinou společnost (zakoupenou pro tento účel – tzv. special purpose vehicle – SPV). „PVV souhlasí s vynaložením nákladů na koupi SPV a získání úředního povolení v maximálním rozsahu do 100 tis. Kč bez DPH,“ stojí v zápisu z jednání výboru.

„Papíry“ má pro novou dceru JHMD zajistit společnost CityRail, následně se rozhodne o nabídkách společností Gepard Express a WTT, které chtějí v létě alespoň částečně obnovit provoz.

Tagy Drážní úřad insolvence JHMD JHMD
13 komentářů