JHMD jsou znovu v konkursu. Reorganizaci soud zamítl

JHMD, motorový vůz M27.003 (zvaný Ponorka, Nautilus či Hašišbedna), interiér. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJHMD, motorový vůz M27.003 (zvaný Ponorka, Nautilus či Hašišbedna), interiér. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Konkurs mimo jiné otevírá dveře insolvenčnímu správci Davidu Jánošíkovi ke zpeněžení majetkové podstaty firmy.

Soudní houpačka, na které se v posledních měsících ocitly Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), se znovu přehoupla do konkursu. Ten na firmu už podruhé prohlásil Krajský soud v Českých Budějovicích. Zároveň zamítl reorganizaci, kterou navrhovalo původní vedení firmy.

Poprvé se firma dostala do konkursu koncem května. Krajský soud tak zareagoval na výsledek schůze věřitelů, kteří odmítli reorganizaci navrhovanou vedením firmy v čele s Borisem Čajánkem. Vrchní soud v Praze ale rozhodnutí o konkursu začátkem září na základě odvolání zrušil a vrátil věc k novému projednání do Českých Budějovic.

Potvrdil nicméně, že příslušným soudcem je českobudějovický Zdeněk Strnad, což firma rovněž zpochybňovala. Strnad nyní poslal firmu znovu do konkursu, připojil ale i rozhodnutí o zamítnutí reorganizace. Absence verdiktu k navržené reorganizaci byla jednou z výtek Vrchního soudu.

Konkurs mimo jiné otevírá dveře insolvenčnímu správci Davidu Jánošíkovi ke zpeněžení majetkové podstaty zadlužené firmy, která se před rokem ocitla v insolvenci. „Hlavním cílem je pochopitelně co nejlepší zpeněžení majetkové podstaty,“ píše Jánošík v jedné ze zpráv pro soud.

JHMD dluží kolem 360 milionů korun, rozhodující slovo tak budou mít věřitelé. Mezitím se firma pod vedením insolvenčního správce snaží o obnovení provozu, pro začátek alespoň pracovních strojů.

Tagy insolvence JHMD JHMD konkurs JHMD
27 komentářů