Stát zvažuje rozšíření kontrol strojvedoucích. Řešily by vlečky i režijní jízdy

Stanoviště strojvedoucího v jednotce Regiofox pro České dráhy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýStanoviště strojvedoucího v jednotce Regiofox pro České dráhy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Celý systém monitoringu má být více automatizovaný.

Drážní úřad začíná řešit možné rozšíření takzvaného monitoringu licence strojvedoucích (MLS), která hlídá dodržování pracovní doby.
Společnost RPP International zpracovává pro úřad za 350 000 analýzu současného systému a návrh možného rozšíření MLS. Ukazuje to kontrakt zveřejněný v registru smluv.

„Studie je zaměřena na možnosti rozšíření monitoringu doby řízení na vlečkách, při posunu a sledování doby RG jízd (režijní jízdy, pozn. Redakce) s maximálním využitím stávajících systémů dopravců a provozovatelů dráhy,“ uvedla mluvčí Drážního úřadu Pavlína Straková.

Jedním z bodů analýzy je i nová přístupová funkce pro dopravce. „Dopravce by získal informace o svých strojvedoucích, u kterých by měl přehled o naplňování (či překračování) délky směn. Celý systém by měl být více zautomatizovaný a propojený,“ vysvětlila Straková.

MLS hlídá pracovní dobu strojvedoucích. Vznikl za minulé vlády v reakci na sérii velkých nehod na železnici. Systém Drážní úřad zavedl od února 2022.

Letos v prvním čtvrtletí podle statistik Drážní inspekce došlo k 35 případů nedovolené jízdy za návěstidla zakazující jízdu. Loni ve stejném období došlo k 36 případům.

Tagy Drážní úřad MLS Monitoring licence strojvedoucího
70 komentářů