Netradiční řízení. Most přes D1 má opatrovníka, ŘSD ho plánuje zbourat, majitel je však neznámý

Most přes D1 u Řehořova. Foto: Google Street ViewMost přes D1 u Řehořova. Foto: Google Street View

Proti demolici vznikla petice.

Ministerstvo dopravy ustanovilo advokáta Filipa Chytrého opatrovníkem v řízení o demolici mostu, který na 126. kilometru u Řehořova překonává dálnici D1. Jeho stav je velmi špatný a ŘSD ho chce zbourat. Není ale jasné, komu vlastně patří.

Usnesení o opatrovníkovi zveřejnilo ministerstvo na úřední desce. Most je dlouhodobě uzavřený, jeho stav je ohodnocen stupněm šest ze sedmistupňové škály. ŘSD ho chce strhnout, ale není vlastníkem, nemůže tak zaplatit jeho demolici.

„Nadjezd nemá vyjasněné vlastnictví. Nadjezd z hlediska zákona nemůže být ve vlastnictví ŘSD, ale není prokázáno, že by vlastníkem byl jiný subjekt. S ohledem na provoz pod ním jsme tedy nakonec podali návrh na demolici a čekáme na rozhodnutí,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Podle něj není nadjezd v akutním nebezpečném stavu a neohrožuje provoz na D1. „Nadjezd je uzavřen a jeho stav i nadále sledujeme a zároveň pro bezpečné další období připravujeme projekt jeho demolice, o kterou jsme již požádali. Žádný subjekt není ochoten si případný nový nadjezd vzít do svého vlastnictví, proběhne tedy demolice bez náhrady,“ uvedl Studecký.

Kvůli demolici mostu vznikla v okolí dálnice petice, ve které autoři žádají opravu mostu, nikoliv demolici.

Tagy D1 demolice mostu opatrovník Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
105 komentářů