Modernizace stanice Brno-Královo Pole může začít. Cena vzrostla na 2,95 miliardy

Nová nádražní budova Brno-Královo Pole, vizualizace. Pramen: Správa železnicNová nádražní budova Brno-Královo Pole, vizualizace. Pramen: Správa železnic

První práce se rozběhnou v listopadu, hotovo má být do konce roku 2025. V místě mimo jiné vznikne nový dopravní terminál.

Správa železnic dovedla do konce soutěž na zhotovitele velké modernizace stanice Brno-Královo Pole. Zakázku s předpokládanou hodnotou 2,62 miliardy korun získalo sdružení firem OHLA ŽS, Subterra, FIRESTA-Fišer a Tramo Rail. Smluvní cena činí 2,95 miliardy korun.

„Modernizace druhého nejvytíženějšího nádraží v jihomoravské metropoli může začít,“ oznámila dnes Správa železnic. První práce se rozběhnou v listopadu, hotovo má být do konce roku 2025. V místě mimo jiné vznikne nový dopravní terminál, jehož součástí bude nová nádražní budova.

Půjde o prosklený a zčásti dvoupatrový objekt. V přízemí vzniknou pokladny, obchodní prostor a sociální zázemí. Uprostřed haly budou eskalátory vedoucí do vyvýšené části s lavičkami pro cestující a dalším komerčním prostorem.

Po dobu výstavby nové budovy bude zázemí pro veřejnost zajišťovat provizorní čekárna pro 250 osob.

Zásadní přestavbou projde kolejiště ve stanici, koleje se prodlouží, postaví se nová nástupiště a jejich zastřešení. Stávající podchod se rozšíří a prodlouží, aby propojil přednádraží s Myslínovou ulicí. Bezbariérový přístup k vlakům zajistí výtahy.

Dojde i k rekonstrukci části trati z Brna-Maloměřic až po Kuřim. Součástí stavby bude obnova 13 mostů, 10 propustků, silničního nadjezdu a pěti opěrných zdí. Stanice získá i nové zabezpečovací zařízení. Rekonstrukce železničního spodku a svršku umožní průjezd stanicí rychlostí 120 km/h.

Nová nádražní budova Brno-Královo Pole, vizualizace. Pramen: Správa železnicNová nádražní budova Brno-Královo Pole, vizualizace. Pramen: Správa železnicVizualizace budoucí podoby stanice Brno-Královo Pole. Foto: rch.architectsVizualizace budoucí podoby stanice Brno-Královo Pole. Foto: rch.architects
Tagy Brno-Královo Pole Správa železnic
98 komentářů