Letos devět milionů cestujících, příští rok deset. Letiště Krakov plánuje další rekord

Letiště Krakov (KRK) - Krakow John Paul II. International Airport. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýLetiště Krakov (KRK) - Krakow John Paul II. International Airport. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Letiště Krakov je co do počtu odbavených pasažérů druhým největším letištěm a největším regionálním letištěm v Polsku.

Dynamický rozvoj krakovského letiště vyústil v nový rekord v počtu odbavených pasažérů. V pátek 15. prosince odbavili v Krakově rekordního devítimiliontého cestujícího. Desetimilionovou metu letos ještě pokořit nestihnou, stát se tak má podle prognóz v příštím roce.

K novinkám nabízeným z Krakova bude příští rok patřit například linka airBaltic do Vilniusu či spojení Brussels Airlines s hlavním bruselským letištěm. Velmi oblíbená je linka flyDubai do Dubaje. Od 1. června jsou plánovány hned dva lety denně, přičemž dopravce nevylučuje třetí denní rotaci.

Letiště Krakov je co do počtu odbavených pasažérů druhým největším letištěm a největším regionálním letištěm v Polsku. V aktuálním zimním letovém řádu nabízí 125 spojení do 32 zemí, létá z něj 22 leteckých společností. Drtivá většina linek je pravidelná, na charterové spoje jsou zaměřeny spíše Katovice. Zajímavostí je například přímá linka do Chicaga. LOT Polish Airlines na ni nasazuje širokotrupé Dreamlinery. V létě se z Krakova létá na letiště Newark u New Yorku.

Dosud nejúspěšnější byl v Krakově rok 2019, tehdy odbavili 8,4 milionu pasažérů. Ještě v roce 2015 jich přitom bylo o polovinu méně. Krakovské letiště je často využíváno také lidmi z Moravskoslezského kraje, autem to na něj mají přibližně dvě hodiny jízdy.

Ačkoliv již bylo letiště v Krakově za poslední roky několikrát rozšiřováno, stále jsou připravovány další investice. Terminál pro cestující projde expanzí tak, aby mohl odbavit 12 milionů pasažérů ročně, rozšiřují se odbavovací plochy a chystá se stavba nové dráhy.

Uvažovaná podoba nové přistávací a vzletové dráhy v Krakově. Zdroj: krakowairport.pl

Uvažovaná podoba nové přistávací a vzletové dráhy v Krakově.
Zdroj: krakowairport.pl

Tagy KRK Letiště Krakov Polsko
15 komentářů