AirBaltic přidá do své sítě příští rok jedenáct nových linek včetně spojení Krakov – Vilnius

Airbus A220-300. Foto: airBalticAirbus A220-300. Foto: airBaltic

Lotyšský státní dopravce pokračuje kromě růstu také v rekordních příjmech.

Letecká společnost airBaltic příští rok otevře z Pobaltí hned jedenáct nových linek, sedm z nich bude z hlavní základny dopravce v lotyšské Rize.

Z hlavního města Lotyšska zamíří zelenobílá letadla v létě roku 2024 nově do Alicante, Tirany, Sofie, Lublaně, Skopje, Kišiněva a Prištiny. Spojení s Alicante zahájí provoz už 27. února, ostatní pak zkraje května. Téměř všechny linky budou v provozu dvakrát týdně, jen na spojení s hlavním městem Bulharska nabídne aerolinka tři lety týdně.

Další nové linky povedou z estonského Tallinu do Billundu a na Maltu. Spojení s Dánskem bude v provozu od května dvakrát týdně, s Maltou jedenkrát týdně. Litevské letovisko Palanga na břehu Baltského moře propojí airBaltic s Amsterdamem. Na trase nabídne od konce května dva lety týdně.  Pro české cestující by pak mohla být atraktivní nová linka z nedalekého Krakova do Vilniusu. V provozu bude od začátku května, a to rovněž dvakrát týdně. Letenky na všechna výše uvedená spojení jsou již v prodeji na stránkách aerolinky.

„Při přípravě na další sezónu vždy pečlivě vyhodnocujeme situaci na trhu a poptávku cestujících. Tentokrát jsme identifikovali příležitost rozšířit naši síť ve střední a jihovýchodní Evropě o spojení do pobaltských a severských zemí. Jsme proto rádi, že příští léto rozšíříme nabídku airBaltic o přímé lety do tohoto regionu a zároveň zvýšíme frekvence letů na stávajících trasách,“ komentoval expanzi generální ředitel airBaltic Martin Gauss.

Rekordní půlrok

Lotyšský státní dopravce pokračuje kromě růstu také v rekordních příjmech. První pololetí letošního roku zakončil s čistým ziskem 14,6 milionu eur. Oproti stejnému období loňského roku jde o zlepšení o více než sto milionů eur.

Během prvních šesti měsíců roku 2023 přepravila společnost airBaltic téměř dva miliony cestujících, což je o 52 % více než ve stejném období loňského roku. Podrobnější výsledky jsou k dispozici v tiskové zprávě.

„Výsledky prvního pololetí letošního roku předčily naše očekávání. Obchodně se nám daří a provozní cash flow je na historickém maximu. Když se podíváme zpět na prvních šest měsíců roku 2022 a dokonce i na rok 2019, viděli jsme výrazný růst – dosáhli jsme historicky nejvyššího zisku, rekordních příjmů a celkově se zvýšil počet lidí, kteří s námi létají,“ uzavřel Gauss.

 

Tagy Air Baltic airBaltic BT KRK Letiště Krakov Pobaltí Riga Tallin
25 komentářů