Potřebujeme rozvoj regionálních letišť, prohlásil polský prezident

Letiště Krakov. Zdroj: X / Krakow AirportLetiště Krakov. Zdroj: X / Krakow Airport

Plánované megaletiště CPK podle polského prezidenta Andrzeje Dudy rozvoj regionálních letišť neohrozí, cestujících má být dost pro všechny.

Polsko potřebuje rozvoj regionálních letišť. Na tiskové konferenci v Krakově to řekl prezident země Andrzej Duda. Dodal, že nárůst počtu cestujích v regionu bude do patnácti let tak velký, že jich bude dostatek jak pro plánované megaletiště CPK, tak i regionální letiště.

Podle Dudy jsou však nevyhnutelné značné investice do letištní infrastruktury v horizontu příštích 15 let, a to jak do výstavby CPK, tak právě rozvoje regionálních letišť. Jako příklad uvedl letiště v Krakově nebo Řešově.

Duda poukázal na fakt, že průměrný polský občan cestuje letadlem 1,2krát ročně. U průměrného obyvatele západní Evropy je to nejméně třikrát častěji. S bohatnutím společnosti tak očekává rozvoj letového provozu.

„Pokud nebudeme mít letiště s větší kapacitou, které bude centrálním uzlem, ukáže se, že za pár let nebudeme schopni zvládnout očekávaný letový provoz, a Poláci tak budou muset létat ze zahraničí,“ uvedl Duda na adresu megaletiště CPK.

Architekti z Foster + Partners ukázali, jak bude vypadat nové polské megaletiště

Letiště Krakov již řadu investičních projektů zahájilo. Těsně před dokončením je rozšíření odbavovací plochy, staví se nový nákladní terminál a připravuje se rozšíření terminálu pro cestující i nová ranvej. Kapacita letiště se má zvednout na 16 milionů odbavených cestujících ročně. Již v loňském roce dokázali v Krakově překonat pasažérský rekord a odbavit přes devět milionů cestujících, letos by pak mohli pokořit 10milionovou metu.

Duda neopomenul ani spojenecké závazky a jejich přímou souvislost s rozvojem letišť. Prohlásil, že Polsko potřebuje letiště, které dokáže pojmout velké množství největších vojenských letadel. Nyní prý zemi takové letiště chybí a je třeba ho postavit. I to má být účel plánovaného megaletiště CPK.

Polský prezident Andrzej Duda navštívil Letiště Krakov.
Zdroj: prezydent.plTerminál Letiště Krakov po rozšíření.
Zdroj: Krakow AirportLetiště Krakov (KRK) - Krakow John Paul II. International Airport.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý
Tagy CPK KRK letiště CPK Letiště Krakov regionální letiště Solidarity Transport Hub Poland Solidarność
16 komentářů