Armáda investuje téměř půl miliardy do modernizace pardubického letiště

Letiště Pardubice. Zdroj: Facebook.com - Pardubice airport - letiště PardubiceLetiště Pardubice. Zdroj: Facebook.com - Pardubice airport - letiště Pardubice

Spekuluje se o vytvoření zabezpečení pro letouny F-35.

Infrastruktura vojenské části pardubického letiště projde rozsáhlou rekonstrukcí. Opravovat se budou provozní objekty, jako například hangár zázemí pohonných hmot. Žádné nové stavby v projektu nejsou. Práce přitom vyjdou na 416 milionů korun. Upozornil na to server iDnes.cz.

Ministerstvo obrany vybralo pro modernizaci firmy Metrostav DIZ a Marhold. Rekonstrukce potrvá dva roky, provedena má být do 750 kalendářních dnů od podpisu smlouvy dne 23. října. Stavební společnosti převezmou stanoviště ještě tento měsíc.

Fungování ani provozu civilní části letiště se připravovaná modernizace nedotkne. Cílem investice je podle smlouvy zabezpečení provozu letadel AČR při výlukách letového provozu leteckých základen AČR a dodávka a instalace k tomu nezbytného movitého majetku. Bližší specifikace jsou ve stupni utajení „vyhrazené“.

Jak uvádí iDnes.cz, podle obrany rekonstrukce s nákupem letounů F-35 nesouvisí. Vzhledem k povaze pardubického letiště jako záložního však lze předpokládat, že v budoucnu bude moci takto sloužit i strojům páté generace. Ty by měly být v tuzemsku do roku 2035. Podle zástupců obrany letoun nepotřebuje žádné specifické podmínky, vyjma důkladného zabezpečení. Příkladem má být pobyt strojů v Mošnově na Dnech NATO.

Tagy armáda Armáda České republiky Armáda ČR Letiště Pardubice Ministerstvo obrany PED
17 komentářů