Letiště Přerov ožívá, vrací se na něj armáda

Letiště Přerov. Zdroj: LOM Praha - Pavel LangLetiště Přerov. Zdroj: LOM Praha - Pavel Lang

Do Bochoře se má postupně přemístit celý 533. prapor bezpilotních systémů. Do budoucna by k němu pak mohla přibýt také další jednotka.

Vojáci roty průzkumných a bojových bezpilotních prostředků z Prostějova začali se stěhováním do prostor po vrtulníkové základně na letišti v Přerově. Jednotka se přemísťuje, neboť ve svém původním působišti již narážela na kapacitu nemovité infrastruktury. Informoval o tom Přerovský deník.

Pro začátek bude v areálu dislokované pracoviště jedné roty praporu. Celý 533. prapor bezpilotních systémů se pak má do Bochoře přemístit do roku 2028. Vojáci chtějí z objektů letiště využívat hangár pro bezpilotní prostředky a budovu staré řídicí věže. Podle předpokladů čeká jeden objekt rekonstrukce, další se má stavět nový. Aktuálně je ve fázi projektu. Počítá se také s vozovým parkem a skladem.

Působení armády nemají obyvatelé Přerova ani okolních obcí nijak pocítit. Hlučnost se prý nezvýší. Na jaře začnou vojáci prostějovského praporu s výcvikem. K tomu sloužilo letiště, ze kterého se armáda stáhla v roce 2013, dodnes. Vlastníkem areálu je státní podnik LOM Praha. Ten podle slov jeho mluvčího Pavla Langa už delší dobu registruje zvýšený zájem investorů o využití letiště. Důvodem je výstavba dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem, která slibuje lepší dopravní napojení.

„Dnes v areálu působí asi dvacet civilních subjektů. Letiště se díky tomu, že se přibližuje dálnice, opět stává středem zájmu a pozornosti, a to i ze strany armády,“ řekl Lang Přerovskému deníku.

Do budoucna by se mohla na letiště v Bochoři přesunout kromě 533. praporu bezpilotních prostředků také další jednotka. Areál nicméně bude prý nutné zrekonstruovat. V roce 2015 v něm navíc proběhla rozsáhlá sanace objektů v souvislosti s přípravou strategické průmyslové zóny, ze které však nakonec sešlo. Zbouráno bylo tehdy 32 úkrytů letecké techniky a 30 menších objektů.

Tagy armáda Armáda ČR Letiště Přerov LOM Praha Přerov
47 komentářů