Obrana zahájila jednání o nákupu transportních Embraerů, jejich části se výrábějí i ve Vodochodech

Embraery C-390 Millennium. Zdroj: EmbraerEmbraery C-390 Millennium. Zdroj: Embraer

Resort obrany má zájem o dva Embraery C-390 Millennium, první by mohl přistát v Česku už na konci příštího roku.

Ministerstvo obrany oznámilo zahájení jednání o potenciálním nákupu dvou letounů Embraer C-390 Millennium. Rozhodnutí vychází z průzkumu trhu a analýz resortu, které identifikovaly daný typ jako nejvhodnější řešení pro splnění požadavků jednotlivých složek Armády ČR. Vyjednávání chce vést ministerstvo tak, aby dosáhlo co nejnižší ceny a aby první letoun přistál v Česku už na konci příštího roku.

„V případě úspěšného výsledku jednání se zvýší schopnosti naší armády v zabezpečení letecké přepravy materiálu, těžké vojenské techniky i osob, doposud jsme se museli spoléhat na naše spojence,“ uvedlo ministerstvo obrany v tiskové zprávě.

Letoun může sloužit kromě evakuační činnosti také ke zdravotnickému odsunu osob MEDEVAC či k vzdušnému hašení. Samozřejmostí jsou všechny druhy výsadků osob i padákového shozu nákladu. Stroje disponují systémy vlastní ochrany pro komplexní ochranu při působení v rizikových oblastech.

Právě evakuaci dosud zajišťují v případě potřeby vládní Airbusy, turbovrtulové Casy či civilní letadla jako například v minulosti použité letouny společnosti Smartwings.

Embraer C-390 uveze až 26 tun nákladu, což odpovídá sedmi standardizovaným vojenským paletám. To jej řadí do střední kategorie. V minulosti se již v Pardubicích nezávazně zkoušela nakládka obrněného transportéru Pandur II zařazeného do výzbroje Armády ČR. Podle ministerstva by armáda nákupem získala letoun na střední a velké vzdálenosti s dobou doletu minimálně 12 hodin, který by byl zároveň schopný vzletu a přistání na letištích s nezpevněnou dráhou.

Aero a Embraer zvýší spolupráci

Na výrobě komponentů pro letouny Embraer C-390 se podílí již několik let také česká společnost Aero Vodochody. V Aeru se vyrábí náběžná hrana křídla, dveře, nákladní rampa a druhá část zadního trupu. Firma navíc podepsala s Embraerem smluvní dodatek zahrnující možné navýšení výrobního podílu Aera v programu C-390, zvýšení hodnoty spolupráce a kooperaci při plnění specifických požadavků českého ministerstva obrany na pořízení letounů C-390 pro českou armádu. Informovala o tom ČTK.

Embraer usiluje o prodeji svých transportních letounů do více zemí. Hned 19 strojů si již objednala Brazílie. Portugalsko nakoupilo pět kusů a Maďarsko dva. Rakousko chce zakoupit čtyři letadla. K potenciálním kupcům patří Nizozemsko, Jižní Korea, Indie a Švédsko.

Embraer C-390 Millennium.
Zdroj: EmbraerKokpit Embraeru C-390 Millennium.
Zdroj: EmbraerEmbraer KC-390.
Zdroj: EmbraerEmbraer C-390 Millennium.
Zdroj: EmbraerEmbraer C-390 Millennium s výbavou na vzdušné hašení požárů.
Zdroj: EmbraerEmbraer C-390 Millennium.
Zdroj: EmbraerEmbraer C-390 Millennium.
Zdroj: EmbraerEmbraer C-390 Millennium.
Zdroj: EmbraerEmbraer C-390 Millennium.
Zdroj: Embraer
Tagy armáda Armáda České republiky Armáda ČR C-390 Embraer Embraer C-390 Ministerstvo obrany
36 komentářů