Kupony na pražskou MHD jde nově koupit v automatech v metru

Jízdenkové automaty na Letišti Václava Havla. Foto: RopidJízdenkové automaty na Letišti Václava Havla. Foto: Ropid

Automatů je přes 300, transakce zabere kolem 10 sekund.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) přidal další možnost, kde si lidé mohou koupit elektronický kupon pro časovou jízdenku. Nově jejich nákup umožňuje  prostřednictvím oranžových automatů ve všech stanicích metra, které se dosud využívají hlavně pro nákup krátkodobých jízdenek.

DPP to oznámil v tiskové zprávě. Automatů je nyní 303, jsou umístěny minimálně po dvou až třech před každou zónou odbavení ve vestibulech metra, ale také na Letišti Václava Havla Praha či na zastávkách nové tramvajové tratě Divoká Šárka-Dědina. Kupon si cestující mohou zakoupit už 60 dnů před zahájením jeho platnosti. Jsou k tomu nutné čipové karty Lítačka nebo In Karta Českých drah. Nákup kuponu je možné uhradit pouze bezhotovostně.

Možný je nákup všech typů elektronických kuponů. Zatím je možné nakoupit kupony jen pro MHD v Praze, pro vnější pásma Pražské integrované dopravy nikoliv. Pro nákup je nutné přiložit Lítačku nebo In Kartu ČD. Na displeji se cestujícímu zobrazí aktuální platné kupony. Pokud žádný na ní nemá nebo ty stávající končí za 60 a méně dnů, cestující si může vybrat kupon na další období a příslušnou částku uhradí bezhotovostně platební kartou. Po provedení platby systém automaticky nahraje zákazníkovi nový kupon na jeho kartu Lítačka nebo In Kartu Českých drah. Celá transakce obvykle trvá cca 10 vteřin.

Nejoblíbenější prodejní kanál na krátkodobé jízdenky

Našim cílem je v rámci možností, které máme, co nejvíce cestujícím přiblížit a zjednodušit jednotlivé způsoby nákupů jízdného. Dlouhodobým cílem je, aby převažovaly způsoby, které budou moderní a s ohledem na náklady co nejlevnější,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel DPP Petr Witowski. Podle něj jsou jízdenkové automaty ve stanicích metra dlouhodobě nejpoužívanějším a nejoblíbenějším prodejním kanálem krátkodobých jízdenek či jízdenek na jednotlivou jízdu v pražské MHD. Tvoří 38 % celkového počtu prodaných jednotlivých jízdenek v pražské MHD.

Zprovoznění nové služby předcházela modernizace a výměna automatů. Jejich počet se bude postupně zvyšovat, jak DPP bude stávající dosluhující přístroje měnit za nové.

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp Lítačka
59 komentářů