Kultivace nebezpečných serpentin na I/20 u Bečova se blíží. Cena výrazně klesla

Jde o úsek silnice I/20 s mimořádně vysokou dopravní nehodovostí.

Tendr Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na kultivaci nebezpečných serpentin na silnici I/20 u Bečova nad Teplou je ve finále. ŘSD obdrželo šest nabídek, přičemž všechny jsou výrazně pod předpokládanou cenou 141 milionů korun bez DPH. Tendr byl vypsán koncem června.

S nejnižší cenou přišla do soutěže společnost Colas CZ (99,8 mil. bez DPH), která ovšem žádá nejdelší čas na provedení prací (26 týdnů). Nejkratší dobu nabídlo sdružení Eurovia a Berger Bohemia (17 týdnů), jeho cena je 113,2 milionu bez DPH.

Nabídky nyní zkoumá hodnoticí komise, podle zadávací dokumentace má cena váhu 80 procent, na dobu stavby připadá deset procent a zbylých deset procent tvoří délka záruky.

Délka úseku, který čekají úpravy, je 800 metrů. „Jedná se o úsek silnice s mimořádně vysokou dopravní nehodovostí,“ uvádějí silničáři. Úsek v těžko přístupném terénu od Bečova směrem na Plzeň čeká především rozšíření a narovnání, tedy zvětšení poloměrů oblouků.

Toho stavbaři docílí posunutím zářezů do svahů a zbudováním zdí na jedné straně, na druhé straně pak rozšířením náspů. Prostor původní silnice na kraji Bečova bude využit pro zbudování odpočívky pro 25 osobních aut. Počítá se i s 250 metrů dlouhým chodníkem.

Stavět se má příští rok.

I/20, serpentiny u Bečova nad Teplou. Pramen: ŘSD

I/20, serpentiny u Bečova nad Teplou. Pramen: ŘSD

Tagy I/20 I/20 Bečov nad Teplou serpentiny ŘSD
26 komentářů