Jižní obchvat Českých Budějovic se otevře koncem června

Napojení Jižní tangenty na dnešní silnici I/3 jižně od Budějovic. Pramen: Jihočeský krajNapojení Jižní tangenty na dnešní silnici I/3 jižně od Budějovic. Pramen: Jihočeský kraj

V přípravě je 5,5 kilometru dlouhý východní úsek Jižní tangenty (II. etapa). Stavět se má v letech 2026 až 2029.

České Budějovice a okolí se koncem června dočkají otevření takzvané Jižní tangenty, konkrétně její západní větve, která propojí nynější silnici I/3 s nově budovanou dálnicí D3. Vyplývá to z pozvánky Jihočeského kraje na slavnostní zprovoznění, které se má uskutečnit 27. června odpoledne.

Téměř tříkilometrovou západní část Jižní tangenty staví od roku 2021 za 845 milionů korun společnosti Colas a FIRESTA-Fišer. Nová silnice začíná v lokalitě mezi Planou a Včelnou, na dálnici se napojuje v křižovatce Roudné. Už od loňska je v provozu úsek od I/3 po Lidickou třídu.

Budoucí D3 a Jižní tangenta u Českých Budějovic. Pramen: ŘSD

Budoucí D3 a Jižní tangenta u Českých Budějovic. Pramen: ŘSD

Díky propojení hlavního tahu z Budějovic na Český Krumlov s dálnicí má tangenta výrazně ulevit krajskému městu. Stavba dálnice nicméně není kvůli dvouletému zpoždění stále hotová, s jejím dokončením se počítá až koncem příštího roku. Tangenta tak pomůže zatím především místní dopravě a obcím na jih od Budějovic.

Jde o krajskou silnici II. třídy, na silnici II. třídy se změní po dokončení D3 i dnešní silnice I/3. Tangenta fakticky napojí novou dálnici i na nově zbudované mezinárodní letiště v Plané, v jehož areálu chce kraj mimo jiné zřídit i servisní centrum pro kamionovou dopravu. Tangenta mimoúrovňově kříží i dvě tratě: z Budějovic na Český Krumlov a z Budějovic na Horní Dvořiště.

V přípravě je 5,5 kilometru dlouhý východní úsek Jižní tangenty (II. etapa). U dálnice D3 naváže na západní část a vyústí na novohradskou silnici II/156, kterou se kraj v posledních letech snaží „zušlechtit“ obchvaty obcí. Stavět se má v letech 2026 až 2029.

Tagy České Budějovice D3 I/3 Jihočeský kraj Jižní tangenta
43 komentářů