Největší zakázku budějovické MHD získala Škoda, dodá 35 bateriových trolejbusů

Trolejbus 33TR pro České Budějovice. Pramen: Škoda GroupTrolejbus 33TR pro České Budějovice. Pramen: Škoda Group

V Budějovicích se objeví trolejbusy s karosérií od společnosti SOR Libchavy, dosud jsou zde k vidění především tvary Solarisu.

Dopravní podnik města České Budějovice (DPMCB) završil třetí pokus o koupi nových trolejbusů. Vítězem tendru na 35 kloubových vozidel s baterií se stala Škoda Group. Do Budějovic dodá trolejbusy 33Tr v hodnotě téměř 700 milionů korun. Poprvé se tak v Budějovicích objeví trolejbusy s karosérií od společnosti SOR Libchavy, dosud jsou zde k vidění především tvary Solarisu. Jde o dosud největší zakázku v českobudějovické MHD.

Prvních 14 trolejbusů bude dopravnímu podniku předáno v první polovině roku 2025, poslední vozidlo bude doručeno v polovině roku 2026. Předpokládaná hodnota zakázky byla 665 milionů. Podrobnosti k tendru zatím nejsou známy, neboť závěrečná zpráva ještě není na profilu zadavatele.

Aktuální tendr byl už třetí za poslední rok a půl, který DPMCB vypsal. První soutěž byla vypsána předloni v červenci na deset trolejbusů, v srpnu ale byla zrušena. Následně v listopadu 2022 vypsal podnik druhý tendr na 14 trolejbusů. Ten zrušil v lednu 2023. Odůvodnění bylo v obou případech podobné: rozšíření předmětu zakázky a úprava podmínek tak, aby se mohlo přihlásit více zájemců.

DPMCB má aktuálně 56 trolejbusů, z toho devět nejstarších škodovek 15Tr (včetně modernizovaných 15TrM). Dva trolejbusy přitom pamatují spuštění trolejbusového provozu (historicky už třetí) v Budějovicích v roce 1991. Po dodání nových trolejbusů má být trolejbusový vozový park DPMCB složený kompletně z nízkopodlažních bezbariérově přístupných vozidel. Vyřazeny budou hlavně Škody 15Tr(M).

DPMCB také zvažuje, že z autobusové linky 15 udělá linku trolejbusovou, a to právě díky možnosti trolejbusů jezdit na baterie.

„Tento kontrakt je pro nás velmi důležitý pro obnovu vozového parku, zároveň je to také největší investice v historii dopravního podniku, která přinese našim cestujícím ty nejmodernější dopravní prostředky, a tím zkvalitní a zatraktivní městskou hromadnou dopravu v našem městě,“ řekl Slavoj Dolejš, ředitel a předseda představenstva Dopravního podniku města České Budějovice.

Českobudějovická MHD prošla dosud největší obměnou vozového parku v roce 2018, kdy dopravní podnik nakoupil vozidla za půl miliardy korun. Pokud jde o elektrická vozidla, nakoupil tehdy od Škody Electric jedenáct elektrických midibusů a jedenáct trolejbusů 27Tr NU.

Trolejbus 33TR pro České Budějovice. Pramen: Škoda GroupTrolejbus Škoda 15TrM v teheránských barvách, České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVánoční MHD - České Budějovice. Foto: SDP ČRTrolejbus MHD České Budějovice (DPMCB). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářMHD v podobě elektrobusů funguje na náměstí Přemysla Otakara II. od listopadu 2018. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářU Masných krámů v Budějovicích busy už neuvidíte. Vadily majitelům domů..
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNoční trolejbus (Škoda 15TrM v unikátních teheránských barvách), České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářElektrobus Škoda 29BB v Českých Budějovicích. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTrolejbusy v českobudějovické vozovně. Foto: Michal ChrástTramvaje a trolejbusy jezdily v Českých Budějovicích už před 1. světovou válkou. Pramen: DPMČBTrolejbusy Škoda Tr27 Solaris s bateriemi zařadil poprvé DPMCB do flotily v roce 2016. Pramen: DPMCB
Tagy České Budějovice DPMCB Škoda Group
25 komentářů