Griffin na 200 km/h má jezdit i v Česku, plánuje PKP Intercity

Lokomotiva Newag Griffin pro PKP Intercity na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Newag Griffin pro PKP Intercity na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Do provozu se první z patnácti objednaných lokomotiv dostanou příští rok.

Nová vícesystémová lokomotiva Newag Griffin s maximální rychlostí 200 km/h v barvách PKP Intercity, kterou oficiálně odhalil dopravce na veletrhu Trako v Gdaňsku, by měla jezdit i v Česku. Uvedl to Jarosław Oniszczuk, člen představenstva PKP Intercity.

Newag dodá PKP Intercity patnáct lokomotiv za 388 milionů zlotých (zhruba 2 miliardy korun). V Gdaňsku představená lokomotiva je první z celé zakázky uzavřené v říjnu 2021. PKP Intercity si původně objednal deset strojů, letos v červnu uplatnil opci na dalších pět vozidel.

Obrovské investice PKP Intercity přispívají k hospodářskému růstu Polska, průmyslovému rozvoji a povzbuzují lidi k cestování vlakem,“ řekl Maciej Małecki, státní tajemník na ministerstvu státních aktiv.

Nová čtyřnápravová lokomotiva měří 19,9 metru, váží 89 tun. Maximální výkon je 6,5 MW. Všech patnáct lokomotiv má být dodáno do roku 2025, první bude v provozu příští rok. Od výrobce má označení E4MSUa.

Lokomotivy budou nakonec schváleny pro šest zemí, díky čemuž budou provozovat vozové vlaky nejen na polské, ale i evropské železniční síti. Podle dohody bude muset výrobce získat povolení k provozu vozidel v Polsku, Německu, Rakousku, České republice, Slovensku a Maďarsku.

V Česku se mají objevit u vlaků mezi Varšavou a Vídní, PKP s nimi počítá také na spojích do Německa.

Lokomotiva Newag Griffin pro PKP Intercity na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Newag Griffin pro PKP Intercity na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Newag Griffin pro PKP Intercity na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Newag Griffin pro PKP Intercity na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNová lokomotiva Newag Griffin na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNová lokomotiva Newag Griffin na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNová lokomotiva Newag Griffin na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz
Tagy newag Newag Griffin pkp intercity
40 komentářů