Rekordní nákup PKP Intercity. Od Newagu koupí až 95 lokomotiv na 200 km/h

Lokomotiva Newag Griffin pro PKP Intercity na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Newag Griffin pro PKP Intercity na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Lokomotivy mají být schváleny i pro provoz v Česku.

Polský výrobce lokomotiv Newag získal další velkou zakázku na dodávku nových lokomotiv pro polského státního osobního dopravce PKP Intercity. Dodá 63 vícesystémových elektrických lokomotiv Griffin s rychlostí až na 200 km/h.

Kontrakt oznámil dopravce v tiskové zprávě. Součástí je i opce na dodávku 32 dalších lokomotiv a pětiletý servis. Hodnota je 2,3 miliardy zlotých.

Newag byl jediným výrobcem, který se přihlásil do soutěže. V krátké době jde o další velkou zakázku, kterou na nové lokomotivy získal.

Pro PKP Intercity jde o největší nákup lokomotiv v historii. Jde o součást rozsáhlé modernizace vozidel polského dopravce. První dvě lokomotivy mají být hotové do dvou let, kompletně má být celá zakázka splněna do 60 měsíců.

Nové vícesystémové lokomotivy budou moci jezdit na železničních tratích napájených trakčním napětím 3kV DC, 15kV AC, 25kV AC. Maximální rychlost vozidel nesmí být nižší než 200 km/h. Výrobce musí získat oprávnění k provozu vozidla v šesti zemích, kromě Polska v Německu, Rakousku, České republice, na Slovensku a v Maďarsku. Všechny lokomotivy budou vybaveny systémem ETCS druhé úrovně.

Smlouva počítá s možností uplatnění opčního práva ze strany PKP Intercity a objednání dalších 32 lokomotiv této řady. Pak by se hodnota zakázky zvýšila na téměř 3,5 miliardy zlotých.

Další velký kontrakt pro Newag. Dodá 46 lokomotiv pro PKP Intercity

Tagy newag Newag Griffin pkp intercity
23 komentářů