Poláci poslali do Česka svoji nejrychlejší lokomotivu na testy, zvládla už 240 km/h

Lokomotiva E4MSUa-002 ve Velimi. Foto: VUZLokomotiva E4MSUa-002 ve Velimi. Foto: VUZ

Lokomotiva má být schválena pro provoz v Česku.

Společnost Newag začne tento týden s testováním své nové lokomotivy řady E4MSUa-002 na zkušebním okruhu Výzkumného Ústavu Železničního (VUZ). Jde o aktuálně nejrychlejší polský stroj, který nedávno při testech v Polsku pokořil rychlost 240 km/h.

O příjezdu na okruhu informoval VUZ na sociálních sítích. Do Velimi dorazila lokomotiva E4MSUa-002, její o pár týdnů starší „sestra“ s číslem 001 vytvořila v říjnu polský rychlostní rekord.

Lokomotivu přezdívanou jako Griffin po ukončení testů převezme polský národní dopravce PKP Intercity. Do Velimi lokomotivu přivezlo PKP Cargo se svojí lokomotivou Dragon 2.

Nový polský rekord. Griffin dosáhl rychlosti 240 km/h

 

Nová čtyřnápravová lokomotiva měří 19,9 metru, váží 89 tun. Maximální výkon je 6,5 MW. Všech patnáct lokomotiv má být dodáno do roku 2025, první bude v provozu příští rok. Od výrobce má označení E4MSUa.

PKP Intercity původně objednaly patnáct těchto lokomotiv, v lednu zasmluvnily dodávku dalších 65.

Rekordní nákup PKP Intercity. Od Newagu koupí až 95 lokomotiv na 200 km/h

Lokomotivy budou nakonec schváleny pro šest zemí, díky čemuž budou provozovat vozové vlaky nejen na polské, ale i evropské železniční síti. Podle dohody bude muset výrobce získat povolení k provozu vozidel v Polsku, Německu, Rakousku, České republice, Slovensku a Maďarsku. V Česku se mají objevit u vlaků mezi Varšavou a Vídní, PKP s nimi počítá také na spojích do Německa.

Lokomotiva E4MSUa-002 ve Velimi. Foto: VUZNová lokomotiva Newag Griffin na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNová lokomotiva Newag Griffin na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNová lokomotiva Newag Griffin na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Newag Griffin pro PKP Intercity na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Newag Griffin pro PKP Intercity na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Newag Griffin pro PKP Intercity na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Newag Griffin pro PKP Intercity na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Newag Griffin pro PKP Intercity. Foto: Newag
Tagy E4MSUa newag Newag Griffin pkp intercity vúž Výzkumný ústav železniční
81 komentářů