Dva měsíce starému Boeingu vypadla po startu záslepka, Alaska Airlines odstavily 65 letadel

Vypadlé dveře u Boeingu 737 MAX 9 společnosti Alaska Airlines. Foto: Flightmodeblog/X.comVypadlé dveře u Boeingu 737 MAX 9 společnosti Alaska Airlines. Foto: Flightmodeblog/X.com

Došlo k rychlé dekompresi, cestující museli použít kyslíkové masky.

(aktualizováno 9:17) Piloti společnosti Alaska Airlines museli krátce po startu z amerického letiště v Portlandu nouzově přistát na stejném letišti kvůli vypadnuté záslepce dveří Boeingu 737 MAX 9. Záslepka je v místě trupu, kde u jiných letadel tohoto typu jsou dveře nouzového východu.  Letadlo se 174 cestujícími a 6 členy mířilo do Ontaria. Nikomu se nic nestalo.

Nouzové přistání potvrdil dopravce i Boeing. Šlo o let AS1282 s letounem registrace N704AL. Dopravce letadlo  převzal 31. října loňského roku a do provozu ho zařadil během listopadu. Dopravce oznámil, že z důvodu dnešní události preventivně odstaví všech 65 letadel tohoto typu a provede u nich kontrolu.

Posádka zjistila vypadlé dveře krátce po startu v 17:06 místního času, v 17:26 bylo letadlo zpět na zemi. Piloti vystoupali do výšky 16 325 stop, tedy necelých pěti kilometrů.  Kvůli chybějící části trupu došlo k rychlé ztrátě poklesu tlaku, cestující si museli nasadit kyslíkové masky. Událost vyšetřují úřady. Průběh letu je možné sledovat na Flightradar24.com.

Z letadla vypadla záslepka dveří, která je umístěna hned za křídlem. Boeing má dveře pro nouzový východ u tohoto typu letadla aktivní jen u některých provedení s vyšší hustotou sedaček, aby splnil bezpečnostní normy na evakuaci. Alaska Airlines nemá letadla s takovou kapacitou a proto používá záslepku. Záběry poškozeného letadla jsou například na stránkách tamější televize KPTV nebo na sociálních sítích.

Tagy Alaska Airlines boeing Boeing 737 MAX 9
78 komentářů