DPP mění od pondělí hlášení v autobusech, ve všech bude znít Jan Vondráček

Autobus Iveco Streetway 18M. Foto: Ondřej Kubát / DPPAutobus Iveco Streetway 18M. Foto: Ondřej Kubát / DPP

Jana Vondráčka čeká nyní největší balík zastávek k namluvení: všechny mimo Prahu.

Cestující ve všech autobusech Dopravního podniku hl. m. Prahy bude od zítřka provázet hlas herce a dabéra Jana Vondráčka. Nahradí hlas Dagmar Hazdrové, která v autobusech a tramvajích MHD zněla 30 let.

K nasazení hlášení v autobusech dojde osm měsíců poté, co došlo k výměně hlasu v tramvajích DPP. Pro Jana Vondráčka ještě práce zdaleka nekončí. Čeká ho postupné namlouvání a nahrávání největšího balíku více než sedmi tisíc nahrávek autobusových zastávek ležících mimo území hlavního města v systému Pražské integrované dopravy.

Jan Vondráček má postupně namluvit 11 tisíc zastávek, zatím má za sebou zhruba čtyři tisícovky. Jeho hlas zatím bude jen v autobusech DPP.

U ostatních autobusových dopravců budou na městských i příměstských linkách původní hlášení včetně zastávek na území Prahy nahrazována postupně. „A to podle konkrétních linek a dopravců tak, aby pokud možno na jednom spoji nedocházelo k míchání původních hlášení paní Dagmar Hazdrové a nových od Jana Vondráčka,“ dodal vedoucí oddělení komunikace Daniel Šabík.

V Praze cestující v tramvaji uslyší poprvé nové hlášení o zastávkách

Revize v Ústavu pro jazyk český

Také veškerá hlášení pro městské autobusové linky obdobně, jako tomu bylo u tramvají, nechal DPP nejdříve jazykově zrevidovat lingvistkou a fonetičkou Veronikou Štěpánovou. Zaměstnankyně oddělení jazykové kultury Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR byla také členkou odborné komise v anketě na nový hlas autobusů a tramvají PID.

Následně všechny nové nahrávky namluvené Janem Vondráčkem opět Veronika Štěpánová postupně pečlivě vyslechla a zkontrolovala jejich správnou výslovnost podle pravidel spisovné češtiny. Každá nahrávka se pak finálně čistí ve zvukovém studiu a upravuje do stejné úrovně hlasitosti. Vzhledem k různým typům vozidel nasazovaných na městské autobusové linky bude DPP hlasitost provozních hlášení v následujících týdnech ještě postupně dolaďovat.

Jan Vondráček se stal novým hlasem autobusů a tramvají Pražské integrované dopravy na základě výsledků hlasování veřejnosti v anketě. Hlasovalo pro něj 62,15 % z celkem 200 013 respondentů, tj. více než 124 tisíc cestujících.

Hlas Jan Vondráčka si můžete poslechnout zde:

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp hlas PID hlášení v MHD Jan Vondráček
86 komentářů