Dodávky Embraerů meziročně vloni rostly, u nových letadel E2 dokonce dvojnásobně

Embraer E195-E2 Tech Eagle Profit Hunter. Zdroj: EmbraerEmbraer E195-E2 Tech Eagle Profit Hunter. Zdroj: Embraer

Firma stále čelí zpožděním v dodavatelském řetězci.

Brazilský výrobce letadel Embraer dodal vloni celkem 64 komerčních letadel. Meziročně jde o 12procentní nárůst. Segment táhly především letouny nové generace E2, jejich dodávky se meziročně více jak zdvojnásobily na celkový počet 39. Firma o tom informovala v tiskové zprávě.

Nevyřízených objednávek evidoval Embraer ve čtvrtém kvartálu loňského roku dohromady 298. Jejich celková hodnota dosahuje výše 8,8 miliardy amerických dolarů, což je v přepočtu přibližně 200 miliard korun. Meziročně je to v přepočtu asi o 4,5 miliardy korun více.

Třetí největší výrobce komerčních dopravních letadel na světě uvedl, že v loňském roce stále čelil zpožděním v dodavatelském řetězci. Ovlivnilo to podle něj finální počet dodaných strojů. Agentura Reuters dodala, že údaje o dodávkách jsou lehce za předpoklady analytiků z JPMorgan.

Soukromých letadel dodal Embraer v loňském roce 115, bylo jich nejvíce za posledních sedm let. Obranný a bezpečnostní sektor sklidil úspěch s letounem C-390 Millennium, nově si jej vloni vybrala Jižní Korea, ale také Rakousko nebo Česká republika. Český resort obrany má zájem o dva tyto transportní stroje, první by mohl být dodán už na konci tohoto roku.

Tagy Embraer
8 komentářů