Embraer investuje stovky milionů dolarů do výroby letadel i vývoje létajícího taxi

Embraer E195-E2 Tech Eagle Profit Hunter. Zdroj: EmbraerEmbraer E195-E2 Tech Eagle Profit Hunter. Zdroj: Embraer

Firma podle svého šéfa překonala několik těžkých let. Se zaměstnaností se vrátila na úroveň před pandemií a zlepšují se i problémy s dodavatelským řetězcem.

Výrobce letadel Embraer letos doma v Brazílii investuje asi 390 milionů dolarů, tedy v přepočtu přes devět miliard korun. Zároveň najme dalších 900 zaměstnanců. Investice zamíří do pokrytí navýšené výroby letadel i vývoje nových technologií pro použití v elektrickém létajícím taxi (eVTOL) dceřiné společnosti Eve.

Embraer hodlá rovněž dále investovat do obranného segmentu, stejně jako do projektů na zvýšení efektivity. Investiční plány byly oznámeny během návštěvy prezidenta Brazílie Luize Inácia Lula da Silvy v sídle firmy v São José dos Campos.

„Spouštíme novou fázi růstu založenou na efektivitě a inovacích. Zaměříme se na využití našeho plného potenciálu v různých segmentech, a to směrem k udržitelnějšímu letectví,“ uvedl šéf Embraeru Francisco Gomes Neto s tím, že prostřednictvím partnerství s veřejným i soukromým sektorem firma rozšiřuje prodeje, vstupuje na nové trhy a investuje do nových technologií.

Embraer E195-E2 Tech Eagle Profit Hunter.
Zdroj: EmbraerEmbraer C-390 Millennium s výbavou na vzdušné hašení požárů.
Zdroj: EmbraerLétající taxi od Eve Air Mobility. Foto: United Airlines

Rostoucí export a tisícovky nových míst

Právě tyto kroky Embraeru podle Neta umožňují navýšit export produktů s vysokou přidanou hodnotou a vytvořit v Brazílii tisícovky vysoce kvalifikovaných míst. Společnost se jen vloni rozrostla o dalších 1 500 zaměstnanců, což jí vrátilo na úroveň zaměstnanosti před pandemií. V současnosti pro ní napřímo pracuje asi 19 000 lidí.

Embraer poprvé vzlétl s přestavěným letounem E190F, namísto lidí bude vozit náklad

Jak dodala agentura Reuters, problémy s dodavatelským řetězcem ovlivňující výrobu letadel se u Embraeru zlepšují. Některé komplikace však přetrvávají nadále. Firma podle svého šéfa překonala několik těžkých let.

Třetí největší výrobce letadel na světě odhaduje, že v segmentu komerčního letectví letos dodá 72 až 80 letounů. Loni jich bylo 64. Soukromých tryskáčů by měl dodat 125 až 135. V roce 2023 jich dodal 115.

Dodávky Embraerů meziročně vloni rostly, u nových letadel E2 dokonce dvojnásobně

Tagy Brazílie Embraer Eve Air Mobility
1 komentář