Do Prahy dorazil vodíkový autobus Škody, vozit cestující začne v červenci

Vodíkový autobus H'CITY 12 v Praze. Foto: Daniel Šabík / DPPVodíkový autobus H'CITY 12 v Praze. Foto: Daniel Šabík / DPP

Autobus bude jezdit mezi Barrandovem a Jižním Městem.

Škoda Group dnes přivezla do hostivařských garáží Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) první vodíkový autobus H’CITY 12. V Praze by měl vozit cestující na lince 170 od července. Přesun autobusu oznámily obě společnosti na sociálních sítích.

„Výrobce aktuálně pracuje na registraci vozidla, následně budeme moci jezdit s cestujícími. Autobus budeme nejprve oživovat a zkoušet odbavovací a informační systém, dolepíme informační samolepky, proškolíme řidiče a obslužní personál,“ uvedl vedoucí oddělení komunikace DPP Daniel Šabík. Po zahájení zkušebního provozu bude vodíkový autobus umístěn na Kačerově.

DPP se dohodl na zkušebním provozu vodíkového autobusu loni na podzim. Nasazován bude na linku 170, která spojuje Pražskou čtvrť na Barrandově s Jižním Městem. Důvodem pro nasazení právě na tuto linku je budování vodíkové plničky pro běžný komerční provoz na Barrandově, jejímž investorem je Orlen Unipetrol.

Škoda se stala vítězem poptávkového řízení na dvouletý testovací provoz vodíkového autobusu. Za každý ujetý kilometr má podle smlouvy uhradit DPP 54 korun bez DPH. Vodíkový autobus představila Škoda na veletrhu InnoTrans loni v září. Pro Škodu není vodík novinkou. Už v roce 2009 představila první model vodíkového autobusu Škoda TriHyBus, který řadu let sloužil v provozu.

Autobus Škoda H’CITY 12 používá jako zdroj elektrické energie PEM palivové články, ve kterých probíhají reakce vodíku a kyslíku, a baterie, do kterých se ukládá vyrobená energie. Tento typ pohonu umožňuje na jedno natankování dojezd do vzdálenosti až 350 km. Podobně jako u trolejbusů řady T’CITY a elektrobusů E’CITY bude Škoda využívat karoserii od turecké společnosti Temsa.

DPP si od dvouletého testování slibuje získání dostatku informací a zkušeností o vodíkovém pohonu během všech ročních období.

Klíčové vlastnosti vodíkového autobusu Škoda H’CITY 12:

Délka: 12 020 mm
Šířka: 2 550 mm
Výška: 3 430 mm
Počet míst k sezení: 26
Počet cestujících: až 85
Dojezd na jedno naplnění: 350 km
Kapacita zásobníku vodíku: 39 kg

Převoz vodíkového autobusu H'CITY 12 do Prahy. Foto: Škoda GroupPřevoz vodíkového autobusu H'CITY 12 do Prahy. Foto: Škoda GroupVodíkový autobus  H'CITY 12 v Praze. Foto: Daniel Šabík / DPPVodíkový autobus  H'CITY 12 v Praze. Foto: Daniel Šabík / DPPVodíkový autobus  H'CITY 12 v Praze. Foto: Daniel Šabík / DPPVodíkový autobus  H'CITY 12 v Praze. Foto: Daniel Šabík / DPP
Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp Škoda Group Škoda H'CITY 12 vodíková mobilita vodíkové autobusy
36 komentářů