Děčín postaví novou lávku přes Labe, zavěsí ji na železniční most

Vizualizace podoby lávky přes Labe a Ploučnici v Děčíně. Foto: mmdecin.czVizualizace podoby lávky přes Labe a Ploučnici v Děčíně. Foto: mmdecin.cz

Stavba má začít příští rok, více než polovinu nákladů zaplatí evropská dotace.

V Děčíně přibude pro pěší a cyklisty nová možnost, jak se dostat z jednoho břehu Labe na druhý. Město chystá vybudování lávky, která překoná Labe a Ploučnici. Budě zavěšená na stávající železniční most mezi stanicemi Děčín hlavní nádraží a Děčín východ.

Město oznámilo v tiskové zprávě, že má již na stavbu v hodnotě 73,8 milionu korun schválenou dotaci ve výši 43 milionů korun od ministerstva pro místní rozvoj z programu IROP.

Projektová dokumentace na lávku je hotová, se zahájením prací se počítá na jaře příštího roku. Nyní město chystá soutěž na zhotovitele. Práce mají trvat téměř dva roky.

Nápad od povodní

„Výstavbou lávky vznikne úplně nový směr, kterým se propojí město, zrychlí se přesun z jednoho břehu na druhý nejen cyklistům, ale také chodcům. Nemluvě o zvýšení bezpečnosti. Je to první krok k celkovému zlepšení dopravní situace v centru města,“ popisuje náměstek primátora pro rozvoj a IT Ondřej Smíšek (Náš Děčín). Výstavba lávky má snížit počet cyklistů jak na Tyršově mostě, tak i na Labském nábřeží.

Nápad zavěsit na železniční most lávku vznikl již po povodních v roce 2002, kdy bylo velmi složité dostat se kvůli vysoké hladině Labe z jedné části města do druhé.

V roce 2014 probíhala oprava železničního mostu, v rámci které byl most opatřen kotvícími prvky pro budoucí lávku. V roce 2018 zrealizovalo město architektonickou soutěž s názvem Lávka Děčín-Podmokly. Přihlásily se čtyři týmy, porota vybrala návrh pražských architektů Alexandra Kotačky, Lukáše Vráblíka a Evy Pykové.

Tagy Děčín irop Lávka přes Labe a Ploučnici
25 komentářů