Děčín začal soutěžit stavbu lávky přes Labe, zavěsí ji na železniční most

Vizualizace podoby lávky přes Labe a Ploučnici v Děčíně. Foto: mmdecin.czVizualizace podoby lávky přes Labe a Ploučnici v Děčíně. Foto: mmdecin.cz

Stavba potrvá dva roky.

Spojení pro pěší a cyklisty mezi Děčínem a Podmokly bude během dvou let jednodušší. Město začalo soutěžit firmu, která vybuduje novou lávku mezi oběma částmi města přes Labe a Ploučnici. Budě zavěšena na stávající železniční most.

Odhadovaná hodnota zakázky je 61,6 milionu korun, termín pro podávání nabídek je 15. dubna. „Nová lávka bude zavěšena na železniční most a propojí tak oba břehy Labe,“ uvedl mluvčí Děčína Luděk Stínil.

V části budoucí stavby už probíhají přípravné práce. Jde o kácení a odstranění náletů, keřů a některých stromů na okraji Mariánské Louky. Zde se lávka napojí na cyklostezku. Kácení odborná firma provede do konce března.

Město na stavbu lávky loni získalo dotaci ve výši téměř 43 milionů korun od ministerstva pro místní rozvoj z programu IROP. Práce mají trvat zhruba dva roky.

„Výstavbou lávky vznikne úplně nový směr, kterým se propojí město, zrychlí se přesun z jednoho břehu na druhý nejen cyklistům, ale také chodcům. Nemluvě o zvýšení bezpečnosti. Je to první krok k celkovému zlepšení dopravní situace v centru města,“ popisuje náměstek primátora pro rozvoj a IT Ondřej Smíšek. Město věří, že se díky lávce sníží i počet cyklistů a pěších na Tyršově mostě a Labském nábřeží.

Nápad zavěsit na železniční most lávku vznikl již po povodních v roce 2002, kdy bylo velmi složité dostat se kvůli vysoké hladině Labe z jedné části města do druhé. Most má po opravě v roce 2014 připravené kotvící prvky pro lávku. Konečná podoba bude podle návrhů architektů Alexandra Kotačky, Lukáše Vráblíka a Evy Pykové, kteří vyhráli v architektonické soutěži. Detailně město lávku popisuje na svých stránkách.

Tagy Děčín Lávka přes Labe a Ploučnici
2 komentáře